BIZNES

BDT: Türkmenistan’daki parlamento seçimleri rekabet ortamında geçti

Türkmenistan’daki parlamento seçimlerinde sandıkları gezen Bağımsız Devletler Topluluğu, seçimlerin yüksek rekabet şartlarında yapıldığını, oy verme işleminin sorunsuz ve ihlallerin tespit edilmediğini açıkladı. Örgütün İcra Sekreteri Sergey Lebedev, başkent Aşkabat’taki Yıldız otelinde basın toplantısı düzenlendi.

Sergey Lebedev, Türkmenistan'daki parlamento seçimlerinin uluslararası normlara uygun olarak gerçekleştirildiğini kaydetti. Seçimlerin yüksek organizasyon ortamında, Türkmenistan Anayasası’na, seçim yasasına ve uluslararası normlara uygun bir şekilde yapıldığını açıklayan Lebedev, seçimlerin çok partili, açık, şeffaf ve yüksek rekabet ortamında yapıldığını belirtti.

BDT gözlemcilerine göre, Türkmenistan hükümeti ve seçim kurulu ülke halkının seçimlere aktif bir şekilde katılım sağlaması için bütün imkânları oluşturduğunu ifade etti.

90 civarındaki BDT gözlemcilerinin 685 sandığı ziyaret ettiğini söyleyen Lebedev, seçimlerin eksiz, bayram ve şölen havasında yapıldığını belirtti.

Basın toplantısında bulunan BDT gözlemcileri, seçimlerin yüksek düzeyde yapıldığını, kadın adayların fazla olduğunu, yaşlılara seçim sandıklarında büyük saygı gösterildiği, ilk defa seçime katılanlara hediyelerin takdim edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

BDT gözlemcileri, Türkmenistan’daki görevine 5 Mart tarihinde başladı. İlk olarak 10 gözlemci faaliyet gösterirken, daha sonra örgüte üye 8 ülkeden gözlemci sayısı 90’a çıkarıldı.

Türkmenistan’daki parlamento seçimlerinde 125 koltuk için 284 aday yarıştı. Milletvekilliği için partiler yanı sıra vatandaş grubu da aday gösterdi. Seçimler ile ilgili kesin sonuçların yakın zamanda açıklanması beklenmektedir.

Seçimleri BDT yanı sıra BM, AGİT Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Bürosu, Şanghay İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Örgütü, ABD, Avusturya, BAE, İran, Afganistan, Pakistan, Türkiye, Çin ve diğer ülkelerden toplam 142 yabancı gözlemci takip etti.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

 Resmi  Facebook Hesabımız için  : 

 https://www.facebook.com/AtavatanTurkmenistanJournal/    

Resmi Line Hesabımız

https://line.me/R/ti/p/%40atavatanjournal

Line İD : @atavatanjournal       

 Resmi Twitter Hesabımız için

https://twitter.com/AtavatanJournal

Resmi Linkedin Hesabımız için :       

 https://www.linkedin.com/in/atavatan-turkmenistan-journal-91a056134/

Ýene-de okaň

Aşgabatda “Hyzmatdaşlyk we ösüş” atly köpugurly halkara sergi geçirilýär

Türkmenistan bilen Azerbaýjan ulag ulgamyndaky hyzmatdaşlygy ösdürmegi maslahatlaşdylar

Gruziýa türkmen nebitini satyn almagy meýilleşdirýär

Türkmenistanda 2026-njy ýylda şaly öndürmek hakyndaky resminama gol çekildi

Aşgabatda «Hyzmatdaşlyk we ösüş» atly köpugurly halkara sergi geçiriler

Türkmenistan Ýewropanyň täzeleniş we ösüş banky bilen hyzmatdaşlygyň täze tapgyryna girişýär