BIZNES

Hazar’ın Türkmen Kıyısında Enerji Üretimi Artmaktadır

Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki enerji kaynaklarının üretiminin arttırılması için büyük çaba gösteriliyor. Bu alanda çalışma yürüten Malezya’nın Petronas Çarigali şirketi, 2016 yılında 2015 yılına kıyasla enerji üretimini yüzde 14 oranda arttırdı. Şirket, Hazar deniz kıyısında doğalgaz üretiminde büyük başarıya imza attı. Bir gece-gündüzde 14 milyon metreküp doğalgaz üretildi.

Malezya şirketi, Hazar’ın Türkmen kıyısındaki Blok 1’de uzun zamandır çalışıyor. Şirket Hazar’ın kıyısında yıllık kapasitesi 5 milyar metreküp doğalgaz ve 2,4 milyon ton gaz kondensatı arıtma imkanına sahip tesis inşa etti. Diyarbekir deniz yatağında platformlar kuruldu, çeşitli altyapılar inşa edildi. 

Bu alandaki çalışmaların devam ettirilmesi öngörülmektedir. Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Kasım 2016’da Malezya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette bu alandaki çalışmalar ele alınmıştı.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

 

Ýene-de okaň

Aşgabatda “Hyzmatdaşlyk we ösüş” atly köpugurly halkara sergi geçirilýär

Türkmenistan bilen Azerbaýjan ulag ulgamyndaky hyzmatdaşlygy ösdürmegi maslahatlaşdylar

Gruziýa türkmen nebitini satyn almagy meýilleşdirýär

Türkmenistanda 2026-njy ýylda şaly öndürmek hakyndaky resminama gol çekildi

Aşgabatda «Hyzmatdaşlyk we ösüş» atly köpugurly halkara sergi geçiriler

Türkmenistan Ýewropanyň täzeleniş we ösüş banky bilen hyzmatdaşlygyň täze tapgyryna girişýär