JEMGYÝET

Atlı yürüyüş Aşık Aydın mekanında

5 Mayıs 2016 tarihinde Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunlarının başlamasına 500 gün kalması dolayısıyla düzenlenen atlı yürüyüş büyük bir heyecanla devam ediyor. 17 kişiden oluşan atlı grubu, ilk olarak Ahal vilayeti, daha sonra Hazar Denzi’nin kıyısındaki Balkan vilayetinde bulunarak, şimdi Türkmenistan’ın çok sayıda tarihi anıtlarının yer aldığı Daşoğuz vilayetine ulaştı.

Atlı grubu, Daşoğuz vilayetinin Vas yaylasınındaki Diyarbekir kalesinde, müziğin ve sazın ustası olan Aşık Aydın yaşadığı mekanda tören ile karşılandı. Tarihi İpek Yolu’nun güzergahında bulunan Şahribossan kentindeki törenler büyük ilgi gördü. Tören kapsamında bir dizi spor etkinlikleri gerçekleştirildi. Şarkılar seslendirildi, folklor gösterileri sunuldu. Atlı grubundaki kişiler Diyarbekir kalesinin tarihi hakkında bilgi edindi.

Bu bölgede daha önce çok sayıda tarihi kaleler ve kentler bulunmuştur. Bilim adamlarına göre, daha önce Şahribossan olarak bilinen kent sonra dan Diyarbekir diye anılmaya başlamıştır. Bu da kentteki nufüsün büyük çoğunluğunun Türkmenler olması ile bağlıdır.

Bu coğrafyada ayrıca, müziğin ve sazın ustası olan Aşık Aydın Pir de yaşamıştır. Asıl ismi Şıhabeddin Abu Hafs Ömer bin Abdulla as-Suhrawerdin olan Aşık Aydın Pir müsülman dünyası için önemli şahıslardan birisidir.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Türkmenistanyň Halk Maslahatynyň Başlygy halkara çäreleriň geçiriljek merkezlerine baryp gördi

Türkmen halkynyň Milli Lideri guramaçylyk döwlet toparynyň mejlisini geçirdi

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanyň Prezidenti Merkezi Aziýa — ABŞ» formatyndaky sammite gatnaşdy

Ata Watan Eserleri

Klimow: Waşingtondaky sammit Merkezi Aziýa bilen hyzmatdaşlygyň täze eýýamyny görkezýär

ABŞ-nyň daşary işler ministri geljek ýyl Merkezi Aziýada saparda bolar

Milli Liderimiz: çagalaryň hiç biri hossarsyz däl, olaryň arkasynda dag ýaly döwleti durandyr

Ata Watan Eserleri