JEMGYÝET

Minara yatağında doğalgaz bulundu

Dünyanın doğalgaz rezervi bakımından 4.büyük ülkesi Türkmenistan’da, ülkenin güneyindeki Mari vilayetinde yer alan Minara yatağında 1 milyon metreküpün üzerinde günlük üretim oranı ile endüstriyel gaz akışı elde edildi. Türkmenjeoloji devlet kurumunun Lebapnebitgazgözleg müdürlüğü tarafından yapılan araştırma çalışmaları sonucunda önemli gaz yatağına ulaşıldı.

Doğalgaz yatağında 4 bin 750 metre derinliğinde doğalgaza ulaşıldı. Kuyudaki günlük üretim yaklaşık 1 milyon metreküp doğal gazı bulmaktadır.

Türkmen uzmanları ülkenin her yerinde doğal kaynakları arama çalışmalarını sürdürmektedir. Minara yatağı dünyanın en büyük 2.doğalgaz sahası olan Galkınış gaz sahasına yakınlığı ile bilinmektedir.

Türkmenjeoloji kurumu, yeni alınan ekipmanlar ile altyapısını güçlendirdi. Bu nedenle, daha fazla doğal kaynak yataklarının bulunması ve sanayiye kazandırılması için çalışılıyor.

Türkmenistan yeni ekonomik stratejisi kapsamında ihracat kaynaklı ürün yelpazesini arttırmak peşinde. Sadece doğalgaz ve ham petrol satmakla kalmayıp, bu kaynaklardan istifade ederek, petrokimya sektörünü büyütmektedir. Hammaddesi doğalgaz olan birçok üretim tesisi kuruluyor. 

Örneğin, dünyada ilk defa Türkmenistan’da doğalgazdan benzin üretilecek. GTL olarak  adlandırılan yakıt üretimi için Avrupa ülkelerinin teknoloji kullanılmaktadır. Ancak hammadde doğalgazdır. Bunun yanı sıra doğalgaz yeniden işlenerek, gübre üretimi bir hayli arttırıldı. Yakın zamanlarda, Türkmenistan da gübre ihraç eden ülkeler arasındaki yerini alacaktır. 

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

 Resmi  Facebook Hesabımız için  : 

 https://www.facebook.com/AtavatanTurkmenistanJournal/    

Resmi Line Hesabımız

https://line.me/R/ti/p/%40atavatanjournal

Line İD : @atavatanjournal

 Resmi Twitter Hesabımız için

https://twitter.com/AtavatanJournal

Resmi Linkedin Hesabımız için :       

 https://www.linkedin.com/in/atavatan-turkmenistan-journal-91a056134/

 

 

Ýene-de okaň

Türkmenistanyň Prezidenti Braziliýanyň Baştutanyny diplomatik gatnaşyklaryň 30 ýyllygy bilen gutlady

Türkmenistanyň başlangyjy bilen “Merkezi Aziýa+ASEAN” formatyny dörediler

Atagulyýew: Türkmenistan ulag geçelgeleriniň ösüşine aýratyn ähmiýet berýär

İlham Aliýew TDG-niň hökümet baştutanlary bilen duşuşdy

Türkmenistan bilen Azerbaýjan ykdysady hyzmatdaşlygy ösdürmegiň geljegini maslahatlaşdy

Türkmen wekiliýetiniň Gruziýanyň portlaryna sapary