Avrupa’nın en büyük ülkelerinden Almanya’da Türkmenistan’ın tarihini anlatan ilk ve çok özel bir Avrupa sergisi büyük bir hayranlıkla takip ediliyor. Geçen sene Almanya’nın Berlin kentinde başlayan “Margiana – Türkmenistan’da Tunç Çağının Krallığı” sergisi daha sonra Hamburg Arkeoloji Müzesi’nde sergilendi. Şimdi ise Almanya’nın başka bir kentinde Manheim’de ziyaretçilere kapılarını açtı. Sergi çok büyük bir ilgi uyandırdı.
Serginin açılış törenine 400 civarında konuk katıldı. Katılımcılar arasında Bundestag temsilcileri, Manheim kenti siyasileri, Alman-Türkmen Forumu’nun yöneticileri, Alman müze başkanları, bilim adamları, örgüt ve şirket temsilcileri ve Türkmen diasporası yer aldı.
Türkmenistan’ın bu serginin açılışında Mari vilayet yerel tarih müzesi başkanı T.Nobatov öncülüğündeki heyet temsil etti. Açılış töreninde yapılan açıklamalarda, Berlin ve Hamburg’un ardında şimdi Manheim kentinde açılan serginin Haziran ayına ziyaretçilere açık kalacağı ifade edildi. Serginin Türkmenistan ile Almanya arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesine ve güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacağı ve Alman halkının Türkmen halkının eşsiz tarihi ve kültürü ile tanışmaya imkân sağlayacağı belirtildi.
Açılışta Türkmen sanatçıları folklor gösterilerini sundu ve konuklara Türkmen mutfağından leziz yemekler ikram edildi.
10 Mart 2019’dan itibaren Mannheim’deki Reiss-Engelhorn Müzesi’nde gizemli Margiana krallığına götürecek sergi ziyaretçilerini bekliyor. 4 bin yıldan daha uzun bir süre önce, bugünün Türkmenistan topraklarında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eski krallığa ait arkeolojik kanıtlar Avrupa’da düzenlenen sergiyle dünyaya duyuruluyor.
“Margiana” sergisi tamamen arkeolojik bir sunumun ötesine geçiyor ve önemli bulgularıyla çok sayıda insanı hayran bıraktı. Margiana – Türkmenistan’da eski bir krallık ve yaklaşık olarak Merv’den 80 kilometre uzaklıktaki Gonurdepe’de 1950’lerden bu yana çok büyük bir alan kazıldı. Bulgular yerleşim yerlerinden saraylara ve kraliyet mezarlarına kadar uzanmaktadır.