JEMGYÝET

Gazprom, Türkmenistan ile 5 yıllık bir sözleşme imzaladı

Rusya’nın Gazprom şirketi, Türkmenistan’ın Türkmengaz Devlet Kurumu ile 5 yıllığına doğal gaz alımı sözleşmesi imzaladı (30 Haziran 2024’e kadar). Konuyla ilgili açıklama, Rus şirketinin resmi internet sayfasında yayınlandı.

Sözleşme koşullarına göre, Türkmenistan’dan Rusya’ya sevkedilecek doğalgaz miktarı yıllık 5,5 milyar metreküp olarak belirlendi. Rus şirketinden yapılan açıklamada, Gazprom’un Türkmenistan’dan doğalgaz alımını Nisan 2019’da tekrar başlattığı yer aldı.

Kısa dönemli sözleşme 15 Nisan ile 30 Haziran 2019 tarihlerini kapsadı. Bu dönemde Rusya’ya 1,2 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirildi. 2009 yılına kadar Rusya’nın Gazprom şirketi Türkmenistan’ın doğalgazının en büyük ithalatçısı konumundaydı. Yıllık alım miktarı 40-42 milyar metreküpe kadar ulaşmıştı. Son yıllarda bu miktar 10-11 milyar metreküpe kadar azaltıldı.

Türkmenistan, Rusya’ya doğalgazı Orta Asya-Merkez doğalgaz boru hattıyla göndermektedir. Türkmen doğal gazı, 2028 yılına kadar gaz sektöründe işbirliği konusunda Türkmenistan ile Rusya Federasyonu arasında var olan hükümetler arası anlaşma kapsamında sağlanıyor. Türkmenistan, doğalgaz rezervleri bakımından dünyada 4.sırada yer almaktadır.

Ýene-de okaň

TIF 2025: Türkmenistanyň ulag strategiýasy – iri taslamalar meýilleşdirilýär

Awaza-TIF-2025: möhüm ylalaşyklara gol çekildi

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanyň Maýa goýum forumy başlady: 45 ýurtdan 800-den gowrak wekiliýet

Ýurdumyzyň daşary ýurtlarda işlemäge isleg bildirýän raýatlarynyň islegleri kanagatlandyrylar

Ata Watan Eserleri

Harby gullukdan boşatmak we harby gulluga çagyrmak barada Permana gol çekildi

Türkmenistanyň hemişelik bitaraplyk ýoly: parahatçylyga we durnuklylyga 30 ýyllyk ygrarlylyk

Ata Watan Eserleri