JEMGYÝET

Türkmenistan’dan BM’ye Barış ve Güven yılı teklifi

Türkmenistan, her sene Eylül ayında düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısına hazırlanıyor. Genel Kurul’da Türkmenistan tarafından özellikle enerji ve ulaştırma alanındaki uluslararası girişimler sonucunda birçok önemli kararlar alındı.

Şimdi önümüzdeki aylarda BM Genel Kurulu’nun 73.olağan toplantısı yapılacak. Söz konusu toplantıda, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın küresel ve bölgesel sorunlar ile ilgili bir dizi yeni girişimleri ve teklifleri uluslararası toplum ile paylaşılacak.

BARIŞ VE GÜVEN YILI

Dünyada barışın sağlanması, silahsızlanma, kitlesel silahların yaygınlaştırılmasının önlenmesi, terörle mücadele, yasadığı uyuşturucu kaçakçılığı gibi alanlarda uluslararası toplumun gayretlerini ve çabalarını destekleyen Türkmenistan, 2019 yılını BM bünyesinde Barış ve Güven Yılı olarak ilan edilmesini teklif edecek.

Yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı ciddi bir endişeye yol açmaya, uluslararası barış ve güvenlik tehditlerinden biri olmaya devam ediyor. Türkmenistan uzun yıllardır Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi ile yakından işbirliği yaparak, hem ulusal hem de bölgesel anlamda projeler ve programlar yürütüyor. Uluslararası toplumun uyuşturucuyla mücadele çabalarına aktif olarak katılabilmesi için Türkmenistan, 2020-2023 dönemi için BM Uyuşturucu Maddeler Komisyonuna üyelik adaylığını gösterecek.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması için yoğun çaba gösteren Türkmenistan, 2019 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forum’da gönüllü olarak ulusal incelemelerini sunacak.

BM Genel Kurulu’nun 73.olağan toplantısında ulaştırma sektöründeki işbirliği ön plana çıkacak. Bu alanda daha önce de birçok uluslararası önerilerde bulunan Türkmenistan, BM Ekonomik ve sosyal Konseyi üyeliğinden istifade ederek, ulaştırma alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürecek.

Enerji kaynakları bakımından zengin olan Türkmenistan’ın BM Genel Kurulu’na taşıyacağı diğer bir konu ise enerji işbirliği olacak. Türkmenistan'ın dış politika stratejisinin ana yönlerinden biri, enerji sektöründeki işbirliği ve enerji kaynaklarına istikrarlı ve adil erişimin sağlanmasıdır.

Türkmenistan, BM Güvenlik Konseyi’nin Afganistan’a, özellikle Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı, Afganistan-T-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye (Lapis Lazuli) ticaret ve ulaştırma koridoru, Türkmenistan’dan Afganistan’a demiryolu hattı projesi gibi uluslararası desteğin sağlanması yönündeki kararını destekliyor.

Türkmenistan, bu ulus ötesi projelerin uygulanmasını desteklemek için uluslararası toplumun çabalarını pekiştirmek için gerekli mali, ekonomik, yatırım ve organizasyon koşulların daha fazla tartışılması için bir platform sunmaya hazırdır.

Çevre ve iklim değişikliği gibi konulara hassas davranan Türkmenistan, kuruma tehlikesi yaşayan Aral denizi havzası için BM Özel Programının hazırlanması ve bu alandaki çalışmaların hızlandırılmasına önem verecek.

 

Türkmenistan gençler ile ilgili bir dizi girişimlerde bulunacak. Gençlerin hayatın bütün alanlarında aktif bir katılım sağladığı malumdur. Bunun sonucunda Türkmenistan, özellikle yeni bir örgütün yapısı, bileşimi, çalışma yöntemleri ve diğer örgütsel yönleri ile ilgili öneriler hazırlayacak olan, ülkemizdeki bir Uluslararası Gençlik Forumu'na ev sahipliği yapmak için böyle bir diyaloğun geliştirilmesi için bir platform sunmaya hazırdır.

Ýene-de okaň

Türkmen halkynyň Milli Lideri Özbegistanda saparda bolar

Türkmen halkynyň Milli Lideriniň Gyrgyzystana dostlukly sapary başlandy

Milli Liderimiz we Gazak Baştutany senagat sergisine baryp gördüler

Türkmenistan bilen Gazagystan gaz pudagynda hyzmatdaşlygy pugtalandyrar

Türkmen halkynyň Milli Lideriniň Gazagystanyň Prezidenti bilen duşuşygy

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanyň Prezidenti Rim Papasynyň aradan çykandygy üçin gynanç bildirdi