BIZNES

Hazar Lojistik Merkezin Kurulması

Birinci Hazar Ekonomik Forumunda konuşan Türkmen lideri Hazar lojistik merkezi oluşturmanın önemini vurguladı. Hazar devletlerinin kendi aralarında iyi bir ulaşım iletişimi sistemi kurmaları, modern bir liman altyapısı kurmaları ve etkin lojistik sağlamaları gerektiğini belirten Türkmen Lider, Asya’yı Avrupa ile birleştiren yeni ulaşım ve transit koridorlarının oluşumunda ve etkin kullanımında ortak faaliyetleri koordine eden bir yapı haline gelmek üzere tasarlanmış bir Hazar bölgesel lojistik merkezi oluşturma fikrini dile getirdi.

Türkmen Lider, Türkmenistan’ın Hazar Ekonomik Stratejisi’nin enerji, sanayi, ulaştırma, ticaret gibi alanlarda büyük ve uzun vadeli projelerin uygulanmasına dayandığını belirtti. Hazar Denizi’nin hem de Hazar bölgesindeki Türkmenistan kıyısında aktif olarak hidrokarbon yataklarının gelişmesi devam ettiğini, aynı zamanda, yabancı şirketlerle yakın işbirliği içinde, Hazar’ın Türkmen sahilinde hidrokarbon hammaddelerinin işlenmesi ve mineral gübreler, polimerler, sıvılaştırılmış doğal gaz ve çeşitli türden petrol ürünleri gibi ürünlerin üretimi için üretim tesislerinin nşa edilidğini kaydetti.

HAZAR’IN YENİLİKÇİ ŞEHRİ

Devlet Başkanı ayrıca, “Hazar’ın Yenilik Şehri” olarak adlandırılabilecek uluslararası bir inovasyon ve teknoloji merkezi kurulmasını önerdi. Teknolojik ve yenilikçi bir başlangıç ​​için gerçek bir temel platform yaratmanın fizibilitesinden bahsetti. Hazar ve diğer devletlerden bilim adamları, uzmanlar, temel ve uygulamalı bilim temsilcileri, Hazar için yeni bir teknolojik yapı oluşturmak, Hazar sorunlarına yenilikçi işbirliği modelleri geliştirmek, Hazar sorunlarına yenilikçi çözümler üretmek için birlikte çalışabileckelerini kaydetti.

Forumda ayrıca, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin,  Azerbaycan Başbakanı Nevruz Mammedov ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri birer konuşma yaptılar. Konuşmalaırnda liderler enerji, ticaret, sanay, ve ulaştırma dışında turizm alanındaki işbirliğinin geliştirilmesine dikkat çekti.

Rusya Başbakanı Medvedev, turizm sektörünü canlandıracak bölgeye 1 milyona yakın turist çekilebilecğeini kaydetti.

Forumun ilk oturumunun sonunda heyet başkanları soruları yanıtladı.

Ýene-de okaň

Türkmenistanda demir garyndylaryny öndürýän zawod gurlar

Lebap welaýatynda täze gaz ýatagy tapyldy

Türkmen telekeçileri 2024-nji ýylda 128 desga gurdular

Garlyk kaliý toplumyny ösdürmek üçin german kompaniýalaryň konsorsiumy dörediler

Ata Watan Eserleri

Türkmenbaşy Halkara deňiz portunda «Liebherr» kompaniýasynyň hyzmat merkezini döretmek teklip edildi

Türkmenistanda täze ýokary tizlikli awtomobil ýoly gurlar