JEMGYÝET

Türkmenistan dünyadaki eğitim alanına entegre oluyor

Türkmenistan’daki köklü değişiklikler bütün sektörler ile birlikte eğitim alanını da kapsamaktadır. Eğitim sisteminde dijital döneme giriş yapıldı. Türkmenistan’ın yüksek eğitim kurumları dünyanın önde gelen eğitim kuruluşları, üniversiteleri ile aktif bir işbirliği içerisine girdi.

Bununla ilgili Türkmenistan Devlet Başkanı bir karar daha imza attı. Devlet Başkanı’nın Kararı kapsamında Türkmen Devlet Mimarlık ve İnşaat Enstitüsü ile Bükreş Teknik İnşaat Üniversitesi ve aynı zamanda Türkmen Devlet İktisadi ve İdari Bilimler Enstitüsü ile Bükreş Ekonomik Bilimler Üniversitesi arasında, Mutabakat Muhtıralarının uygulanmasına ilişkin 2019-2023 yılları için eylem planları hayata geçirilecek.

Türkmenistan’ın yüksek eğitim kurumları, Romanya üniversiteleri ile geçen sene Ekim ayında söz konusu mutabakat muhtıralarına imza atmıştı.

Ekonomik uzmanlara gelince, ülkenin endüstriyel kalkınma alanındaki büyük ölçekli projeleri, üretim hacimlerinin arttırılması ve ihracat potansiyeli göz önüne alındığında, ekonomik, finansal ve yatırım operasyonlarını düzenleyebilecek, dünya pazarlarındaki durumu ülkemiz dış ticaret ilişkilerinin gelişimi açısından değerlendirebilecek uzmanların yetiştirilmesi öngörülmektedir.

Türkmenistan’da özel sektörün büyümesi ve piyasa ekonomisine geçilmesi ile özel işletmeler için uluslararası ekonomiden anlayan işletmecilere ve  pazarlamacılara da ihtiyaç duyulmaktadır.

Bunun için Türkmen Devlet İktisadi ve İdari Bilimler Enstitüsü’nün eğitim alanındaki uluslararası işbirliği önemli bir anlam kazanmıştır.

Üniversiteler arası işbirliğinin bir başka konusuna gelince – mimarlık ve inşaat sektöründe de Türkmenistan’ın büyük planları var. Ülkede yeni yerleşim yerleri ve şehirler inşa ediliyor, başkent Aşkabat genişliyor ve büyüyor, klasik, modern ve ulusal mimarlık motiflerini birleştiren farklı bir mimari tarzı olan kentleşmiş bir dev kent haline geliyor.

Bütün bunlar aynı zamanda yüksek vasıflı inşaatçılar, mühendisler, mimarlar, tasarımcılar gibi uzmanlık alanlarında kalifiyeli elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Türkmenistan’ın verimli ve aktif eğitim bağlantıları kurduğu Romanyalı yüksek öğretim kurumlarıyla yapılan yeni anlaşmalar uzmanların yetiştirilmesi konularını içermektedir. Birçok Türkmen öğrencisi, Romanya’da birçok uzmanlık alanlarında yüksek öğrenim görmektedir.

Ýene-de okaň

Ilçi Szi Şumin: ahalteke bedewi türkmen we hytaý dostlugynyň nyşanydyr

Szi Şumin: türkmen-hytaý gaz hyzmatdaşlygyna 20 ýyl doldy

Türkmenistanyň ÝB ýurtlary bilen söwda dolanyşygy 2,1 milliard dollara deň boldy

Eýranyň daşary işler ministri Abbas Arakçi Türkmenistana minnetdarlyk bildirdi

Eýran ynsanperwer kömek üçin Türkmenistanyň haýyr-sahawat gaznasynа minnetdarlyk bildirdi

Aşgabatda gender deňligi boýunça parlamentara dialogy geçirildi

Ata Watan Eserleri