Bugün Türkmen ve Belarus Devlet Başkanlarının katılımıyla Garlık madencilik ve işletme tesisi hizmete açıldı. Tesisin temeli 19 Haziran 2009 senesinde Türkmenistan ve Belarus Devlet Başkanlarının katılımıyla atılmıştı. Garlyk madencilik ve işleme tesisi, dünyanın en çok potasyum tuzu rezervine sahip bölgesinde inşa edildi. Yıllık 1,4 milyon ton potasyum gübresini üretme kapasitesine sahip olacak bu tesis, Türkmenistan’ı potasyumun ihracatçıların dünya sıralamasında ilk sıralara çıkaracak. Yakın yıllarda Türkmenistan da, Kanada, Rusya ve diğer bazı ülkeler gibi dünya pazarının potasyum gübre ühtiyacını karşılayacak. Türkmenistan’dan her sene 1.2 milyon ton potasiyum gübresinin ihracatı beklenmektedir. İhracatın özellikle, Çin, Hindistan ve Güney ve Doğu Asya yurtlarına ihracat beklenmektedir. Uzmanlar, Garlık yatağının potasyum tuzu rezervinin çok büyük olduğunu belirtiyor.
1600 Kişiye istihdam imkanı
Tesiste 1600 dan fazla kişiye istihdam kapısı açılacak. Tesisi çalıştıracak uzmanları hazırlamak işine de büyük önem verildi.Bu amaçla 334 kişi Belarusda eğitim aldı. Bu öğrencilerin 226’si üniversite seviyesindedir. Garlık madencilik ve işleme tesis kapsamında okul, sağlık ocağı, kültür merkezi gibi birçok sosyal amaçlı binalarda inşa edildi. Garlık madencilik ve işleme tesisine kadar demiryol ve karayol çekildi. Bu altyapı projeleri bu tesiste üretilecek ürünleri yurtdışına ihraç edilmesine imkan sağlayacak.
Bu dev tesis, Türkmenistan tarafından finanse edildi. Sanayi sektörünün en büyük tesislerinden birisini teşkil eden bu proje, ülke hükümetinin Türkmenistan’ı sanayileşmiş ülkeler seviyesine çıkarmak yönündeki stratejisinin başarılı bir şekilde hayata geçirildiğinin kanıtıdır. Türkmenistan kimya sektörüne son 10 senede yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım yapıldı.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)