JEMGYÝET

Dragon Oil’den 6,6 milyarlık yatırım

BAE’nin Dragon Oil şirketi 18 yıl içerisinde Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki enerji yataklarının araştırılması için 6,6 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. Bu konuda Dragon Oil Yönetim Kurulu Danışmanı, Kurumsal İlişkiler Genel Müdürü Faisal Rabi Al Awadi bir açıklama yaptı.

Ona göre, bu dönemde günlük ortalama hidrokarbon üretimi 10 kattan daha fazla arttı. 2000 yılında günde 7 bin varili buluna üretim, şimdi 80-100 bin varile ulaştı.

2018 yılında şirket Türkmen projesi kapsamında 4 milyon tondan fazla petrol üretti.  Bu üretim kapasitesine ulaşılması için Cıgalıbeg yatağında 5 kuyuda ve Ceytun yatağında 12 kuyuda petrol arama çalışmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca, 6 kuyuda kapsamlı yenilenme çalışmaları yapıldı. Halihazırda 3 kuyuda arama çalışmaları sürüyor.

Şirketin Yönetim Kurulu Türkmenistan’da 2025 yılına kadar günde 100 bin varil seviyesinde istikrarlı bir petrol üretimi sağlanmasını hedeflemektedir.

Ayrıca, şirketi 2025 yılında sona erecek olan ürün paylaşım anlaşmasının süresinin uzatmak istiyor ve bu bağlamda Türkmenistan Hükümeti’ne bir dizi teklifler sundu.

Şirket, petrol pompalama tesisi, toplam 1.8 milyon varil kapasiteli toplam hammadde için 14 depolama tankı ve diğer tesisler inşa etti. Alaca petrol yükleme istasyonunda ilave petrol depoları ve boru hatları yapımı nedeniyle, eş zamanlı olarak şirketin ihracat kapasitesini artıran 2 tanker yükleme imkanı oluşturuldu.

Dragon Oil ürün paylaşım anlaşması kapsamında Çeleken anlaşmalı bölgede faaliyet gösteriyor. Bu bölgede Ceytun, Cigalıbeg ve Celekenyangummes yatakları yer almaktadır.

Ýene-de okaň

Seulda «Merkezi Aziýa-Koreýa Respublikasy» birinji Sammitine taýýarlyk görülýär

Türkmenistanyň Prezidenti ýokary tizlikli Aşgabat — Türkmenabat awtomobil ýolunyň Mary-Türkmenabat böleginiň açylyş dabarasyna gatnaşdy

Ata Watan Eserleri

Azerbaýjanyň ylym we bilim ministriniň orunbasarynyň Aşgabada sapary

Türkmenistanyň ABŞ-daky ilçisi Waşingtonda ynanç hatlarynyň nusgalaryny gowşurdy 

Türkmen halkynyň Milli Lideri Neda Berger bilen duşuşdy

Türkmen halkynyň Milli Lideri energetika we howa boýunça halkara Wena forumyna gatnaşdy