JEMGYÝET

Türkmenistan dijitalleşmede emin adımlarla ilerliyor

Türkmenistan hükümeti ulusal ekonominin istikrarlı büyümesini sağlamak yönünde kapsamlı çalışmalar sürdürüyor. Bu alanda önemli görev dijital ekonomiye geçişin sağlanmasıdır.

Günümüzde ülke genelinde bütün sektörlerde dijitalleşme yönünde kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi, elektronik endüstrisinin büyümesi için 2019 yılından itibaren 2025 yılına kadar dijital ekonomi programı hayata geçirilecek.

Bu Program bilgi ve iletişim teknolojisi sisteminin mevcut durumunu, programın uygulanmasının yollarını ve mekanizmalarını ve beklenen sonuçları yansıtan 7 bölümden oluşmaktadır. Program üç aşamada hayata geçirilecek. Bunlardan ilki 2019’da, ikincisi – 2020-2023’de, üçüncüsü – 2024-2025’te uygulanacak.

Programın hazırlanmasında Türkmenistan Bilimler Akademisi’ne bağlı Teknoloji Merkezi kilit rol oynadı. Bu programın önemli maddelerin başında dijital ekonominin temellerini güçlendirmek ve internet erişim sistemleri sağlamak geliyor.

Modern koşullarda, herhangi bir ülkenin ilerlemesi, öncelikle bilim ve eğitim alanlarının gelişme derecesi ile belirlenir. Bu bağlamda, dijital eğitim sisteminin geliştirilmesi de önemlidir. Bu alanda Türkmenistan Eğitim Bakanlığı çalışma gerçekleştiriyor. Yükseköğretim kurumlarındaki Konsepte göre, uzmanların, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin çabaları dijital eğitim için bir ağ eğitimi programı hazırlamış ve buna uygun portaller geliştirmiştir.

Bu alanda BM Kalkınma Programı ile de yakın işbirliği yapılmaktadır. Türkmenistan, İletişim Alanındaki Bölgesel Ortaklığın (RCC) tam üyesidir. Bu bağlamda, Türkmenistan, ülkedeki bilgi ve iletişim sistemlerinin çalışmasının iyileştirilmesi alanında karşılıklı yarar sağlayan ortaklık amacıyla RCC üye ülkeleriyle işbirliğini güçlendirmektedir.

Telekomünikasyon hizmetlerini tüketicilere yüksek düzeyde sağlamak ve veri aktarım hızını arttırmak için, başkentte ve velayetlerde fiber optik kablo döşenmesi planlanmaktadır. Bu proje, bilgi alışverişini önemli ölçüde geliştirecek, yeni elektronik hizmetlerin artmasına imkan sağlayacaktır.

Şu an, Aşkabat’taki ortalama veri transfer hızı saniyede 20 Gigabit’dir. Kısa vadede, 5 kat arttırılması planlanmaktadır – 100 Gbit / s’ye; vilayet merkezlerinde, bu rakam yaklaşık 40 Gbit/s, ilçe merkezlerinde – 10 Gbit/s’ye kadar ve köylerde – 4 Gbit/s’ye kadar olacaktır.

Nüfusun artan talepleri göz önüne alındığında, ulusal operatör Altyn Asyr 3G, 4G ve yakın gelecekte de 5G internet hizmetlerini daha da geliştirmek için projeler yürütmektedir.

 

Ýene-de okaň

Türkmenistanyň ykdysady üstünlikleriniň sergisi

Türkmenistan-Germaniýa gatnaşyklary: sanlar we maglumatlar

«Kudo Kudo» türk fastfud restorany: Aşgabatda täze şahamçasyny açdy

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanyň Prezidenti: Türkmenistanda Germaniýa hödürläp boljak teklipler bar

Türkmenistanyň Prezidenti german işewürleriniň bilelikdäki duşuşygyna gatnaşdy

Ata Watan Eserleri

Merkezi Aziýanyň Liderleri we Germaniýanyň Kansleriniň bilelikdäki beýanaty