JEMGYÝET

Türkmenistan, DSÖ Bakanlar Konferansı’na hazırlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün Bakanlar Konferansı, 9-10 Nisan tarihlerinde Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta gerçekleştirilecek. Bununla ilgili bugün Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan basın toplantısında bilgi paylaşıldı.

Atavatan Türkmenistan dergisinin de davet edildiği basın toplantısında, Türkmenistan’ın Dünya Sağlık Örgütü Türkmenistan temsilciliği ve Dışişleri Bakanlığı ile birlikte bu önemli konferansa yaptığı hazırlıklar anlatıldı. Birleşmiş Milletler ’in Türkmenistan’daki temsilciliklerinin yetkilileri yanı sıra yabancı büyükelçiler ve yabancı basın mensubu bilgilendirme toplantısında hazır bulundu.

Türkmenistan Sağlık ve İlaç Sanayisi Bakanı Nurmuhammet Amannepesov, 2013 yılında birincisine ev sahipliği yaptıkları Dünya Sağlık Örgütü’nün bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı mücadele edilmesine yönelik Bakanlar Konferansı’nın ikincisini düzenleyeceklerini kaydetti. Bakan, Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlık 2020 Kapsamında düzenlenecek bu konferansa DSÖ Avrupa Bölgesel Bürosu’nun kapsadığı 53 ülkeden üst düzey yetkililerin katılmasını beklediklerini kaydetti. Ayrıca, bu konferansa Türkmenistan’ın yakın komşuları Afganistan, İran dışında Güney Asya ülkelerinden Pakistan ve Hindistan gibi devletleri de davet ettiklerini belirtti.

Türkmen Bakan, konferansın çok önemli olduğunu, özellikle 2013 yılındaki konferansta kabul edilmiş Aşkabat Deklarasyonu’nun pek çok bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması gibi alanlarda çeşitli ilerlemelerin kaydedildiğini belirtti.

2013 yılındaki konferansa 35 ülkeden üst düzey katılım gerçekleştirildiğini kaydeden Bakan, bu defa 53 ve daha fazla ülkeden sağlık bakanlarını ve konferansın ayrı bir konusu olan temiz hava kapsamında çevre alanında faaliyet gösteren örgütlerin ve ülke idarelerinin temsilcilerini de beklediklerini belirtti.

DSÖ Türkmenistan Temsilcisi Dr.Paulina Marianna Karwowska yaptığı açıklamasında, konferansın öneminden bahsederek, DSÖ Avrupa Bürosu kapsamında hazırlanan hastalıklar ile mücadele, sigaranın zararları, ruh sağlığı ve temiz hava konularında bir takım sunumlar gösterdi.

DSÖ Temsilcisi, konferansa ciddi bir şekilde hazırlandıklarını ve insan yaşamı boyunca bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü yoluyla DSÖ Avrupa Bölgesi’nde sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin (SDG’ler) ulaşılması yönünde çaba gösterildiğini kaydetti. Paulina Marianna, tütün kullanımı, alkolün zararlı kullanımı, sağlıksız diyetler ve fiziksel hareketsizlik gibi alanlarda mücadele edilmesi yönündeki konuların konferansta görüşülecek başlıca konular olacağını belirtti.

Türkmen Bakan ve DSÖ temsilcisi, basın toplantısına katılan ülke büyükelçilerine konferansa üst düzeyde katılım sağlanması yönünde desteklerini beklediklerini dile getirdi.

Ýene-de okaň

Türkmenistanyň ykdysady üstünlikleriniň sergisi

Türkmenistan-Germaniýa gatnaşyklary: sanlar we maglumatlar

«Kudo Kudo» türk fastfud restorany: Aşgabatda täze şahamçasyny açdy

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanyň Prezidenti: Türkmenistanda Germaniýa hödürläp boljak teklipler bar

Türkmenistanyň Prezidenti german işewürleriniň bilelikdäki duşuşygyna gatnaşdy

Ata Watan Eserleri

Merkezi Aziýanyň Liderleri we Germaniýanyň Kansleriniň bilelikdäki beýanaty