BIZNES

Türkmenistan Rusya üzerinden petrol ihracatına başladı

Türkmenistan Rusya üzerinden petrol ihracatını yeniden başladı. Geçen ay itibariyle Rus boru hatlarından 79,9 bin ton Türkmen petrol pompalandı.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Türkmenistan, Ocak 2017’den bu yana Rusya’dan petrol geçişini askıya alarak tüm hacimlerini Azerbaycan ve Gürcistan’a yönlendirmişti.

Bu arada Rusya üzerinden petrol transitinde önemli bir artış yaşandı. Bu rakam 6,6 oranında büyüyerek, 3,3 milyon tona ulaştı. Bunun 2,7 milyon tonunu Kazak petrolü, 249 bin tonunu ise Azerbaycan petrolü oluşturdu.

Her sene Türkmenistan’ın Çeleken yatağından 2,4 milyon ton, Ekerem yatağında ise 300 bin tona yakın petrol üretilmektedir. Türkmenistan’da pek çok petrol ve doğalgaz yatakları açıldı. Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki hidrokarbon kaynaklarının rezervi 12 milyon ton petrol ve 6 trilyon metreküp doğalgaza eşittir.

Mahaçkala deniz limanı 24 Ocak tarihinden itibaren Türkmen petrolünün yeniden ihraç edilmesini sağladı. İlk olarak 6 bin ton kapasitesindeki Alaca petrol tankeri Mahaçkala limanına demirlemişti. Mahaçkala limanına gelen Türkmen petrolü, rezervuarlara alınarak, buradan da Transneft şirketinin boru hattıyla müşterilerine ulaştırılmaktadır.

Ýene-de okaň

Türkmenistan bilen Ýaponiýa ylmy tehnologiýa hyzmatdaşlygyny ösdürer

Türkmenistan nemes işewürler jemgyýetçiligi bilen duşuşyga gatnaşdy

Baku we Türkmebaşy portlarynyň ösüşiniň sinhronlaşdyrylmagy ara alnyp maslahatlaşyldy

Türkmenistan-Azerbaýjan-Özbegistan-Gruziýa ulag hyzmatdaşlygyny ösdürýär

Türkiýäniň ministri: özara söwdanyň möçberini 5 milliard dollara ýetirmek üçin tagalla ederis

Türkmenistanda ýanwar aýy boýunça jemi içerki önümiň ösüşi 6,3 göterim artdy