DÜNÝÄ

İran, Türkmenistan’da tarımsal faaliyetlerde bulunmayı planlıyor

İran’ın Aşkabat Büyükelçisi Mohammed Ahmadi İRNA ajansına verdiği demeçte, İran’ın kuzeydoğusunda yer alan Kuzey Horasan eyaletinin, Türkmenistan’da tarım alanında faaliyet gösterme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Büyükelçiye göre, Kuzey Horasan eyaletindeki işletme temsilcileri, işadamları ve ziraat mühendisleri Türkmenistan’da çalışabilecek. Büyükelçi, ziraat mühendisleri ve tarım çiftçilerinin sabah Türkmenistan’a gelerek, akşam evlerine dönebileceklerini belirtti.

Türkmenistan’da Kuzey Horasan eyaleti çiftçilerinin şeker pancarı üreterek, bunu Shirvan şeker fabrikasında yeniden işleyebileceğini belirten Büyükelçi, Kuzey Horasan eyaletinin Türkmenistan ile sınırının 301 kilometre olduğunu belirtti. Söz konusu eyaletin 85 milyon dolarlık ihracatın sadece yüzde 5’inin Türkmenistan’ın payına düştüğünü kaydetti.

İran Büyükelçisi ayrıca, Türkmenistan ile sağlık turizm alanında işbirliği yapabileceklerini ifade etti. Bunun da yine Kuzey Horasan eyaleti aracılığıyla yapılabileceğini, bunun için eyaletin kapasitesinin mevcut olduğunu ifade etti.

İran elçisi ayrıca Tahran’ın sınır pazarlarını artırmak amacıyla Türkmenistan’da bazı yol projeleri yapmaya hazır olduğunu da belirtti.

Büyükelçi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 400 milyon dolara ulaşması ve bu rakamı arzu edilen bir seviyeye yükseltmek için daha fazla planlama gerektiğini ifade etti. 2017 yılında ticaret hacminin 1 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

İki taraf, çeşitli mutabakat zaptı (MoU’lar) imzaladığını ve bunun sonunda kayda değer büyümenin genişlemesine tanıklık edilmesi beklendiğini ifade eden Büyükelçi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolara yükselmesini arzuladıklarını belirtti.

Ýene-de okaň

Türkmenistandan «EKSPO — 2030» sergisine gyzyklanma

Türkmenistanyň wekiliýeti Çaga zähmetini aradan aýyrmak boýunça bütindünýä maslahatyna gatnaşdy

Rumyniýanyň döwlet sekretary bilen duşuşyk

Türkmen wekiliýetiniň Germaniýada geçiren duşuşyklary

Ata Watan Eserleri

Germaniýanyň Prezidenti Merkezi Aziýanyň ministrlerini kabul etdi

Türkmenistan “Germaniýa-Merkezi Aziýa” daşary işler ministrleriniň duşuşygyna gatnaşdy