JEMGYÝET

Türkmen Lider, Orta Asya liderleri ile görüştü

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Hazar Denizi’nin kıyısında gerçekleştirilen Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (İSAF) kurucu ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi için Avaza turizm bölgesine gelen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev ile bir araya geldi. 
Zirve öncesinde Orta Asya liderleri ile ayrı ayrı görüşen Türkmen Lider, mevkidaşları ile bölgesel işbirliği yanı sıra ikili ilişkileri değerlendirdi. 
Türkmen ve Kazak liderler, daha önce mutabık kalınan enerji ve ulaştırma alanındaki ortak projeleri ele aldı. Türkmen Lider, Kazak mevkidaşına 12 Ağustos’ta Aktau’daki Hazar Denizi’ne kıyıdaş ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi için teşekkür etti. Liderler, Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı’nın Hazar’da deniz taşımacılığının geliştirilmesi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. 
Türkmen ve Tacik liderler, ulaştırma sektöründe ortak projelerin yapılması konusuna değindiler. Tacik Lider Rahman, Avaza turizm bölgesine hayran kaldığını ve bunun iyi bir fırsat olduğunu belirtti. 
Türkmen ve Özbek liderler, bölgenin çevre sorunlarının çözümü, su konuları hakkında görüş alışverişinde bulundular ve ticaret hacmini arttırmak, yatırım faaliyetlerini teşvik etmek, doğrudan iş ilişkilerini güçlendirmek ve uygulamak için fırsatların bulunduğu ticaret ve ekonomi alanında Türkmen-Özbek işbirliğini ele aldılar.  Son yıllarda, iki ülkenin sınır bölgeleri arasındaki bağlantılara yeni bir ivme kazandırıldığı ifade edildi. 

 

Ýene-de okaň

Azerbaýjan Türkmenistana armyt eksport edip başlady

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanyň Prezidenti birnäçe daşary ýurt kompaniýalarynyň ýolbaşçylaryny kabul etdi

Hormatly Arkadagymyz Prezident Ärdogany Türkmenistana sapar bilen gelmäge çagyrdy

Türkmenistanyň Prezidenti türk işewürlerini kabul etdi

Türkiýäniň Prezidenti türkmen halkynyň Milli Liderini doglan güni bilen gutlady

Ata Watan Eserleri

Türkmen halkynyň Milli Lideri bilen Walentina Matwiýenkonyň arasynda telefon arkaly söhbetdeşlik