DÜNÝÄ

Aşkabat Bildirisi “Multimodal İpek Yolunun Gerçekleşmesini Hızlandıracak

Türkmenistan’ın girişimiyle Birleşmiş Milletler tarafından başkent Aşkabat’ta düzenlenen 1.Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı ile ilgili Aşkabat Bildirisi yayınlandı. Ulaştırma sektöründeki işbirliğinin güçlendirecek ve bundna sonra bu alanda atılacak adımlara yeni bir ivme kazandıracak Aşkabat Bildirisi bu alandaki süreci başlatmış oldu.

Avrasya bölgesinde stratejik konuma sahip olan Türkmenistan, dünya genelinde ulaştırma sektöründeki dev projelere imza atılması için Aşkabat sürecini başlatmış oldu. Türkmenistan Hükümeti’nin kendisi de bu alanda tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması ve bunun multimodal olarak geliştirilmesi için yoğun çaba harcıyor. İpek Yolu, eskiden sadece karayolu ile devam ettiyse, bundan böyle demiryolu, havayolları ve deniz yolları ile devam edecek.

Aşkabat’ta düzenlenen global konferans kapsamında kabul edilen Aşkabat Bildirisi 32 maddeden oluşmuştur. Bildirinin ilk maddesinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin sürdürülebilir kalkınmanın devam ettirilmesi ve iklim değişikliğine karşı mücadelenin güçlendirilmesi için 26-27 Kasım 2016 tarihinde Aşkabat’ta ilk defa küresel anlamda ulaştırma konferansının yapılması yönünde önemli karar aldığı belirtilmektedir.

BM Genel Kurulu’nun desteğiyle ve Türkmenistan’ın girişimiyle düzenlenen bu konferansın örgüte üye ülkeler tarafından desteklendiği bildiride belirtilmektedir.   

Konferansa dünyanın siyasi ve ekonomi dünyasından üst düzey yetkililerin katıldığını ve konferans kapsamında çok sayıda ikili görüşmeler yapılarak, bu görüşmelerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda ulaştırma sektöründeki işbirliğinin katkıları doğrultusunda fikir teatisinde bulunulduğu ifade edilmiştir.

Ayrıca, konferans kapsamında ulaştırma araçlarının her türlüsü otomobil, demiryolu, hava, feribot ve deniz araçları ile yapılacak işbirliği alanlarının değerlendirildiği ve gelişmekte olan ülkelerin, denize kıyısı olmayan ülkelerin ve küçük ada devletlerinin bu alandaki sorunlarının ele alındığı bildirildi.

Ayrıca, sürdürülebilir ulaşımın insanların iş yerlerine, okullara, sağlık ocaklarına erişmesine, malların dolaşımına imkan sağladığı için taraflar bu alandaki işbirliğinin önemli olduğunu vurguladığı ifade edildi.

Öte yandan, ulaşımın turizm ve ticaretin kalkınmasına önemli katkı sağladığı, ülkelerin gelirlerinin artmasına olumlu etkilerinin olduğu da göz ardı edilmedi.

Aşkabat Bildirisinde ulaştırma sektöründeki güvenlik konusuna da dikkat çekildi. Her sene kaza sonucunda 1,25 milyon insan öldüğü ve 20 ila 50 milyon arasında insanın çeşitli düzeyde yaralandığı belirtildi.

Sonuç olarak, konferansa katılanlar Türkmenistan Devlet Başkanı’na, Hükümetine, halkına Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansın üst düzeyde organize edilmesi için verdiği desteklerden dolayı şükranlarını ilettiği de ifade edilmiştir.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Trampdan türk asylly lukmana teklip

Ata Watan Eserleri

Özbegistanda Abdulla Aripow täzeden Premýer-ministr boldy

Türkmenistanyň has howpsuz geljegini gurmakda ýaşlaryň işjeň gatnaşmagy

Braziliýada “G20” sammiti geçirilýär

Türkmenistanyň Mejlisiniň wekilleri Merkezi Aziýa ýurtlarynyň zenanlarynyň Dialogynyň jemleýji maslahatyna gatnaşdylar

Türkmenistanyň daşary ýurt ilçihanalarynda metbugat attaşesi wezipesi dörediler