BIZNES

Türkmenistan Sanayi Alanında Yeni Atılımlar Gerçekleştiriyor (Analiz)

Dünyanın enerji kaynaklarının önemli bir kısmına sahip olan Türkmenistan, tarım ülkesi olmaktan çıkarak, sanayi ülkesi olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor. Ülke ekonomisinin sanayileşmesi alanındaki ciddi atılımların önemli bir alanını elektrik enerji sektörü oluşturmaktadır.

Doğalgaz ve petrol kaynakları bakımından zengin olan Türkmenistan, Sayın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un dirayetli liderliğinde doğalgaz ve petrol kaynaklarını yurtdışına hammadde olarak ihraç etmek yerine bu kaynakları kullanarak, ihraç kaynaklı ürünlerin üretimini arttırmayı hedefliyor.

Son yıllarda ülkede doğalgaz kaynakları kullanılarak, elektrik enerji üretimi önemli ölçüde arttırıldı. Bu alandaki çalışmaları hızlandırmak için 2013-2020 yılları kapsayan Türkmenistan’ın elektrik enerji sektörünün kalkınma programı hazırlandı.

– Türkmenistan Dünya Piyasasına Daha Fazla Elektrik İhraç Etmeye Hazır –

Türkmenistan’da elektrik enerji üretiminin arttırmak için ciddi yatırımlar gerçekleştiriliyor. Bu alandaki çalışmalar kapsamında büyük bir yatırımla hayata geçirilmekte olan ülkenin başkenti Aşkabat şehrine istikrarlı elektrik enerjisi sağlanması yönündeki büyük bir projenin açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine katılan Sayın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, enerji sektörünün Türkmenistan’ın sanayi alanındaki kalkınmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Sayın Devlet Başkanı, ülke genelinde inşa edilmekte olan elektrik santrallerin sayesinde yurtdışına elektrik ihracatını arttırmaya hazır olduklarını belirtti. 2013-2020 yıllarını kapsayan program kapsamında 14 adet gaz türbinli elektrik santralin inşa edilmesinin hedeflendiğini kaydeden Türkmen Lider, Ahal, Lebap ve Mary vilayetlerinde 6 elektrik santralinin inşa edildiği ve Mary vilayetinde Türkmenistan’ın son yıllarda yapılan, en büyük Kombine Çevrim Elektrik Santralinin inşasının devam ettiğini ifade etti.

Elektrik enerji alanındaki ciddi yatırımların yapıldığına dikkat çeken Sayın Devlet Başkanı, bu bağlamda komşu ülkeler Afganistan ile İran’a elektrik enerji ihracatını arttırma kapasitesine sahip olduğunu ve aynı zamanda gelecekte bu alandaki ihracat coğrafyasını genişletmek istediklerini belirtti.

Geçen sene Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattının inşasına başlandığı ve buna paralel olarak yüksek gerilimli elektrik hattı da inşa edildiği ifade edildi.

– Elektrik Enerji Sektöründe Muazzam Yatırımlar Gerçekleşiyor-

Türkmenistan elektrik enerji sektöründe hayata geçirdiği ulusal projeler ile bölgesel alandaki konumunu daha da güçlendiriyor. Elektrik üretiminin arttırılması için ülke genelinde elektrik santrallerin inşası seferberliği başlatıldı. Bu sene Lebap vilayeti Serderabat ilçesi 149,2 Mwt gücünde ve Mary vilayeti Mary şehrinde 146,7 Mwt gücünde elektrik santralleri hizmete açıldı.

Geçen sene 504,4 Mwt kurulu gücündeki elektrik santrali Ahal vilayetinde inşa edildi. Ayrıca, Ahal devlet elektrik santralinin kapasitesi arttırıldı. Kurulu gücü 254,2 Mwt olan santrale 393,9 Mwt gücünde yeni türbinler kurularak, kapasitesi 648,1 Mwt gücüne çıkarıldı.

Lebap vilayetinin Serdarabat ilçesinde 432 Mwt gücündeki elektrik santralin temeli atıldı. Bu proje, Japon Sumitomo Corporation tarafından gerçekleştirilecek. 

Türkmenistan’ın son yıllardaki en büyük projesi, Mary vilayetinde yapılıyor. Kombine Çevrim Elektrik Santrali olma özelliğine sahip Mary elektrik santralinin  toplam kurulu gücü 1.574 MW olacaktır. Proje kapsamında; 4 adet 9FA gaz türbini ve yardımcı ekipmanlar, 4 adet atık ısı kazanı, 2 adet buhar türbini, yardımcı sistemler monte edilecek ve burada 12,6 milyar kilovat-saat elektrik üretilecek. Buhar ve doğalgaz türbinlerinin bir arada çalışacağı dev proje, Türkmenistan’ın yurtdışına istenilen miktarda elektrik ihracatını gerçekleştirmeye imkan sağlayacak.

– Aşkabat’ın Elektrik Akışında İstikrar Sağlandı –

Türkmenistan’ın elektrik enerji alanındaki en büyük projelerinden birisi olan Aşkabat Şehri Enerji Temininin Güvenirliğini Arttırma Projesinde de sona yaklaşıldı. Bu proje, üç alanda – Enerji, Ekonomi ve Ekoloji alanlarında uluslararası sertifika kazandı.

Türkmenistan’da gerçekleştirilen sanayileşme programı kapsamında yürütülen projelerin çevre dostu olma özelliği büyük önem taşımaktadır. Geçtiğimiz günlerde iklim değişikliğine karşı küresel bazda mücadele etmek amacıyla imzalanan Paris anlaşması, Türkmenistan Meclisi tarafından onaylandı.

İklim değişikliği konusunda duyarlı olan Türkmenistan Hükümeti, ülkedeki bütün projelerde son teknolojilerin kullanılmasına ve havaya zararlı gazların salınmasının önlenmesine büyük önem vermektedir. Bu nedenle, Aşkabat’taki proje ödüller kazandı.

Fransa’nın Bordo üniversitesi profesörü Annie Sasco, ülkedeki elektrik sisteminin yenilenmesinde ekolojik güvenliğin sağlanması ve sera gazı emisyonların azaltılması yönündeki çalışmaları belgeleyen ‘Yeşil Baskı’ sertifikasını takdim etti.

Lihteştayn Ekonomi Bakanlığı Baş Danışmanı, doçent Attila Dinçer ise istikrarlı enerji akımının sağlanmasını belgeleyen Lihteştayn Üniversitesi Sertifikasını törenle teslim ederken, uluslararası ilişkilerden sorumlu Avrupa Vakfı Başkanı, Avusturya Enerji Enstitüsü Prof. Leopold Kaiblinger ise enerji verimliliği belgesini takdim etti. 

Ýene-de okaň

“Fitch Rating” Türkmenistanyň karz reýtingini ýokarlandyrdy

Ata Watan Eserleri

Türkmen-özbek haryt dolanyşygy 940 million dollara barabar boldy

Lebapda şaly borçnamasy berjaý edildi

Türkmenistanyň we Özbegistan Respublikasynyň ikinji sebitara forumy geçirildi

Ata Watan Eserleri

Türki döwletleriň ýük daşaýjylar bileleşigi döredildi

Türki dünýäsiniň zenan işewürleri Astanada duşuşdy