JEMGYÝET

Türkmenistan havai fişekler ile yeni yılı karşıladı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat başta olmak üzere tüm kentlerde yılbaşı kutlamaları yapıldı. Aşkabat’taki Alem Kültür ve Eğlence Merkezi’nin meydanında kurulan cam ağacının etrafında buluşan  binlerce kişi 2019’u gecen saat 12.00’deki havai fişek gösterileriyle karşıladı.

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkmenistan’da da yılbaşı etkinlikleri büyük bir coşku ile kutlanmaktadır. Ülkede Yeni yıl bayramı dolayısıyla 4 gün tatil ilan edildi. Ülkenin her tarafında büyük şehirlerin işlek cadde kenarlarında, meydanlarda cam ağaçları dikildi ve sokaklar ışıl -ışıl süslendi.

En büyük cam ağacı ise Aşkabat’ta dikildi. Orta Asya ve Kafkasların en büyük cam ağacı olma özelliğini taşıyan Alem Kültür ve Eğlence Merkezi’ndeki 38 metre yüksekliğinde cam ağacının etrafı yılbaşı gecesi kalabalık oldu. Ülkenin önde gelen sanatçıları kurulan sahnede konser verdi. Galkınış, Laçın, Nazlı, Aşkabat, Menli gibi birçok folklor grupları gösterilerini sundu.

2 saat süren konser programının ardından canlı yayında ülkenin 5 vilayetinin ve Aşkabat şehrinin yaşlıları Türkmenistan’ın halkını ve Devlet Başkanı’nı Yeni yıl bayramı ile tebrik etti. Ahal vilayeti başta olmak üzere Balkan, Daşoğuz, Lebap, Mari vilayetlerinin ardından Aşkabat şehrinin yaşlıları Yeni yılı kutladılar.

Ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Yeni yıl dolayısıyla Türkmen halkına Oğuzhan Köşkü’nde hitap etti. Daha sonra saatler 12:00 gösterdiğinde havai fişekler atıldı. Gökyüzü renk cümbüşüne büründü ve güzel görünümü ile hatıralarda kaldı.

Bu arada dünyada 2019’u ilk karşılayan ülke Yeni Zelanda oldu. Yeni Zelanda, 2019’a hava fişek gösterileriyle girdi. Ardından Avustralya ve diğer Asya ülkeleri yeni yıla “Merhaba” dedi.

 

Ýene-de okaň

Sara Rojers “Ata Watanyň” sowalyna jogap berdi: Türkmenistan bilen bilim hyzmatdaşlygy ösdüriler

Aşgabatda Ýadro synaglaryny ählumumy gadagan etmek barada şertnamasynyň 30 ýyllygyna bagyşlanan sebitleýin ýokary derejeli duşuşyk geçirildi

Sara Rojers:Türkmenistana bolan gyzyklanma barha artýar

Türkmenistanda gender deňligi boýunça täze bäşýyllyk meýilnama tassyklanyldy

ABŞ-nyň Döwlet sekretarynyň orunbasary Sara Rojers Aşgabada geldi

Ata Watan Eserleri

Futbol boýunça dünýä çempionatlarynyň gyzykly taryhy