JEMGYÝET

Türkmen-Japon işbirliği güýçlendirilecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, video-konferans eşliğinde Bakanlar ve Milli Güvenlik Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, ülkenin iç ve dış gündemi değerlendirildi.

İlk olarak Devlet Başkanı, Türkmen halkını Anayasa ve Devlet Bayrak Günü dolayısıyla tebrik etti. Ardından ülkenin gündemine yönelik konular ele alındı.

TURİZM KOMİTESİ YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

Finans ve maliyeden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Goçmurat Muradov, Devlet Turizm Komitesi’nin yeniden yapılandırılması konusunda bilgi verdi. Bu sektörün verimliliğinin arttırılması, birleşik bir kültür ve turizm politikasının uygulanması için bir dizi çalışmalar yürütülmektedir.

Ayrıca balık koruma alanındaki faaliyetlerin iyileştirilmesi için uygulanan önlemler ve genel olarak ülkenin biyolojik su kaynakları hakkında bilgi verildi. Bu bağlamda, balık ve deniz ürünlerinin avlanması, işlenmesi ve konservelemesi ile ilgili faaliyetlerin ruhsatlandırılmasını iyileştirmek için yapılan çalışmalar hakkında rapor sunuldu.

YENİ DOÄžALGAZ KAYNAÄžI BULUNDU

Petrolgazdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov, sunumuna arama çalışmaları sonucunda yeni doğalgaz kaynağına ulaşması yönünde bir rapor ile başladı. Türkmenjeoloji Kurumu tarafından yapılan arama çalışmalarında Lebap vilayetinin Çarçev ilçesinin Tajibay yatağında 2 bin 400 metre derinlikte kükürt içermeyen endüstriyel olarak önemli doğal gaz kaynağına ulaşıldı. Halihazırda Türkmengaz Devlet Kurumu’na bağlı Eğitim-Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından bu yatağın rezervinin hesaplama çalışmaları yürütülmektedir.

AK ŞEHRİM AŞKABAT FUARI

İnşaat, elektrik enerji ve kamu hizmetlerinden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarımurat Purçekov, 25-26 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 18.Ak Şehrim Aşkabat konulu uluslararası fuar hakkında bilgi verdi. Söz konusu fuar, her sene 25 Mayıs tarihinde kutlanan Aşkabat şehrinin günü dolayısıyla gerçekleştirilecek. Fuara, yerli ve yabancı şirketler katılacak.

Ayrıca, Aşkabat şehrinin günü dolayısıyla Parahat 7 semtinde 4 tane 9 katlı konut ve 23 tane 9 katlı konutların temeli atılacak. Büzmeyin ilçesinde yeni bir park alanı hizmete açılacak.

ÖZEL SEKTÖR İÇİN YENİ EÄžİTİM KURUMU

Ticaret, borsa ve özel sektörden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, ülkedeki özel sektörün eleman ihtiyacının giderilmesi için yükse eğitim kurumun kurulması yönünde bir rapor sundu. Yüksek nitelikli piyasa ekonomisi uzmanlarının eğitimi öngörülmektedir.

Bu amaçla, Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği ile Türkmenistan Eğitim Bakanlığı ortaklaşa çalışma yürütmektedir.

Türkmen Lider, Türkmenistan’da küçük ve orta ölçekli işletmelerin  sayısının arttığına dikkat çekti. Bu nedenle, profesyonel işletme, pazarlama ve diğer alanlarda eğitimli uzmanların yetiştirilmesi için yeni bir üniversitenin açılmasının önemli olduğunu ifade etti.

TÜRKMENİSTAN İLE JAPONYA İŞBİRLİÄžİ ELE ALINACAK

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, 23 Mayıs tarihinde Aşkabat’ta düzenlenecek Türkmen-Japon Ekonomik İşbirliği Komitesi toplantısı hakkında bilgi verdi.

Toplantı gündeminde karşılıklı yarar sağlayan ortaklıkların güçlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda çok çeşitli konular ele alınacaktır. Her şeyden önce, doğrudan iş bağlantıları kurma, çeşitli alanlarda ortak girişimler oluşturma, ihracat-ithalat işlemlerini genişletme, devletlerarası ticaret ve ekonomik ilişkilerin yoğunlaştırılmasına yönelik konular değerlendirilecek.

Bununla birlikte, Japon şirketlerinin Türkmenistan’daki petrolgaz ve kimya endüstrilerinde büyük projelere katılımı ile ilgili konular ele alınacaktır.

İnşaat endüstrisinde, ulaştırma ve haberleşme ve lojistik sektöründe ve özellikle demiryolu endüstrisinde ve ayrıca Japon araçlarının tedariki konular ayrıca masaya yatırılacak.

Sağlık, tarım, eğitim ve turizm sektörlerinde son teknolojilerin getirilmesine yönelik konularda görüş alışverişinde bulunulacağı ifade edildi.

Toplantıda, ülkedeki tarım sektörü çalışmaları değerlendirildi. Devlet Başkanı, buğday hasta döneminin başlayacağını ve vilayetlerden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılarından bu alandaki çalışmaları kontrol altında tutulmasını istedi.

Ýene-de okaň

Türkmenistanyň we Russiýanyň Prezidentleri öňde boljak sammitleri ara alyp maslahatlaşdy

Şawkat Mirziýoýew Türkmenistanyň Prezidentini doglan güni bilen gutlady

Türkmenistanyň we Russiýanyň Prezidentleriniň telefon söhbetdeşligi

Wladimir Putin Türkmenistanyň Prezidentini doglan güni bilen gutlady

Ata Watan Eserleri

Hormatly Prezidentimizi doglan güni bilen gutlaýarys!

Dünýä liderleri Türkmenistanyň Prezidentini doglan güni bilen gutlaýarlar