BIZNES

7 Yıllık Kalkınma Programı: Dijitalleşme ve Sanayileşme

Türkmen Lider, Bakanlar Kurulu’nda 2019-2025 yılları için sosyo-ekonomik kalkınma programını onayladı ve bununla ilgili kararname imzaladı. Yedi yıllık kalkınma programı kapsamında ülkede dijitalleşme ve sanayileşme alanında yeni atılımlar gerçekleştirilecek.

Bu program geçen sene Halk Melahat’ında onaylanmıştı ve pek çok sektör tarafından yeniden ele alındı. Program dünya ekonomisinin güncel durumu göz önünde bulundurularak, yeniden yapılandırıldı.

Program şu aşamaları kapsamaktadır.

  • İlk olarak, sanayi ve hizmet sektörlerinde yapısal bir dönüşüm öngörülmektedir. Yüksek teknoloji üretiminin desteğini vurgulayan, düşük katma değerli endüstriyel ürünlerin piyasaya sürülmesinden ve bilimsel ve teknik düzeyde KDV oranının yüksek olduğu malların üretimi yapılacak.
  • İkincisi, devlete ait tesisler özelleştirilecek ve anonim şirketler kurulacak.
  • Üçüncüsü, işletmelerin yapısal dönüşümü sağlanacak. Bu amaçla, yönetim sisteminin güncelleneceği şekilde dünyanın önde gelen bilimsel ve teknolojik başarılarının yönetim ve üretim alanında uygulanması planlanmaktadır. Yeni bir ekonomi modeli oluşturmanın temeli, dijital sistemin tanıtılması yoluyla işletmelerin yeniden yapılandırılması sağlanacak.
  • Dördüncü olarak, program pazarlama stratejisinde düzenlemeler yapmayı içerir. Küreselleşme ve uluslararası düzeyde entegrasyon işletmeler için büyük pazarlar açmakta ve kendi yatırım projelerinin uygulanmasına olanak sağlanacak.
  • Mal ve ihracat pazarlarını çeşitlendirerek, ürünlerin çeşitli pazarlara bağımlılığını sınırlandırması planlandı. Aynı zamanda, özellikle kırsal alanlarda, iç pazarın gelişmesine destek sağlanacaktır.
  • Genel olarak, kamu harcamalarını azaltmak ve özel sektör sermayesini ve yabancı firmaları çekmek için fırsatları arttırmak planlanmaktadır. Gelecek vaat eden sektörlerden biri, özellikle devlet ile özel sektör arasında bir ortaklığın kurulması gibi yeni yatırım türlerinin geliştirilmesine önem verilecek.
  • Enerji endüstrisi, petrol ve gaz üretimi ve işlenmesi, elektronik, sanayi, tarım, ulaştırma, haberleşme ve turizm sektörü ekonominin ana güçleri olarak kalmaktadır.
  • Stratejik hedefler dijital ekonomi, dijital tıp ve dijital eğitim olarak belirlendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ýene-de okaň

Türkmenistanda “Körpeje” gaz gysyjy desgasynyň işi döwrebaplaşdyrylýar

Azerbaýjandan Pars aýlagyna çenli demirýoly gurlar

Türkmenistanyň bilen Özbegistanyň Ikinji sebitara forumy geçiriler

Türkmenistanyň käbir etraplarynda döwrebap demirýol stansiýalary gurlar

Türkmenistanda geljek ýyl 40,1 milliard manat maýa goýum özleşdiriler

Azerbaýjan bilen Gyrgyzystan energetika pudagynda hyzmatdaşlygyň ýol kartasyna gol çekdi