DÜNÝÄ

Türkmen Lider, İran Dışişleri Bakanı’nı Kabul Etti

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Orta Asya ve Kafkaslar turu kapsamında ziyaretinin ilk durağı olan Türkmenistan’da temaslarda bulundu. Bakan Zarif, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nde kabul edildi. Görüşmede, iki ülke arasındaki başta ekonomik ilişkiler olmak üzere bütün alanlardaki işbirliği ilişkileri ele alındı.

İran Dışişleri Bakanı, Türkmenistan pazarının kaynak ve ekonomik potansiyeli bakımından yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini kaydederek, İranlı şirketlerin Türkmenistan ile yakından işbirliği yapmaya büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

Görüşmede, Türkmenistan ile İran arasındaki enerji, ulaştırma ve diğer alanlardaki işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Taraflar ülkeler arasındaki eğitim ve kültürel işbirliği konularına da değindi.

Siyasi İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda Türkmenistan ile İran arasında siyasi istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif katıldı.  Görüşmede, Hazar Denizi konularını ve Afganistan’daki son durumu değerlendirdiler.

Ayrıca, ekonomik ilişkiler ele alındı. Türkmenistan ile İran arasındaki elektrik enerji, petrol gaz ve ulaştırma alanında işbirliği konuları görüşüldü.

Toplantı sonrasında iki ülke Dışişleri Bakanları Türkmenistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin 25.yıldönümü dolayısıyla hazırlanan fotoğraf sergisini gezdiler. Daha sonra İran Bakanı, Türkmen Dışişleri Bakanlığına bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde öğrencilere hitap etti.

Ayrıca, Türkmenistan ile İran işadamları görüşmesi gerçekleştirildi. Bu görüşmeye iki ülke bakanları katıldı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Aşkabat’tan sonra sırasıyla Gürcistan ve Kırgızistan’da temaslarda bulunacak. Bakan Zarif’e bu ziyaretinde 30’a yakın İranlı işadamı eşlik ediyor.

Kaynak  : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Baku şäherinde “Howanyň üýtgemegi boýunça kärdeşler arkalaşyklarynyň işi” atly maslahat geçirildi

Merkezi Aziýa döwletleriniň Ilçileriniň Koreýa Respublikasynyň Daşary işler ministri bilen duşuşygy

Täjigistan bilen Hytaý ebedi dostluk şertnamasyna gol çekdi

Türkmenistanyň ilçisi Pakistanyň söwda boýunça federal ministri bilen duşuşdy

Türkmenistanyň oba hojalyk ministri FAO-nyň sebit maslahatyna gatnaşdy

Türkmenistanyň we Azerbaýjanyň Kärdeşler arkalaşyklarynyň arasynda hyzmatdaşlyk ähtnamasyna gol çekildi

Ata Watan Eserleri