JEMGYÝET

Karakum Dakar’ı için geri sayım başladı

Türkmenistan’ın ev sahipliğinde 11-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Amul-Hazar 2018 Uluslararası Rallisi için geri sayım başladı. Ünlü Fransız rallici ve Africa Eco Race yarışlarının kurucusu  Jean-Louis Schlesser’in organizatörlüğünde gerçekleştirilecek ralli yarışı için Aşkabat’ta Olimpiyat Kompleksi’ndeki Spor otelinde medya forum düzenlendi.

Rusya, Suudi Arabistan, İtalya, Avusturya, İsviçre, Romanya, Çin, Hindistan, Pakistan, Türkiye, Belarus, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan gibi ülkelerden gazetecilerin katıldığı forumda, Africa Eco Race yarışlarının kurucusu  Jean-Louis Schlesser, Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği (İRU) Avrasya temsilcisi Dmitri Çelsov, Romanya Otomobil Spor Federasyonu Rally Raid Komite Başkanı Mihail Leonte gibi yabancı ve yerli konuşmacıların katıldığı forumda, Türkmenistan’ın Turkmen Desert Race olarakta anılan Amul-Hazar 2018 rallisine hazır olduğu kaydedildi.

Türkmenistan Ulusal Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Azat Muradov’un moderatörlüğünde yapılan medya forumda konuşan Amul-Hazar rallisi organizatörü Jean-Louis Schlesser, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın inisiyatifi ile gerçekleştirilen, ülkenin doğusu ile batısını birleştiren uluslararası ralli yarışının organizasyonluk işlerini üslenmekden mutluluk duyduklarını kaydederek, söz konusu rallinin kalbinin Karakum çölü olacağını ifade etti.

Büyük İpek Yolu güzergahında yapılacak rallinin uzunluğunun bin 500 kilometreden fazla olduğunu söyleyen Fransız rallici, yarışta sporcuların 5 etapta yarışacaklarını, her etapta pilotlara birçok sürprizlerin beklediğini, Karakum çölünün projenin kalbi olduğunu, ralliciler için unutulmaz anları yaşatacağını ifade etti. Avaza turizm bölgesinde son bulacak rallinin büyük bir başarı ile sonuçlanacağını ifade etti.

Türkmenistan Spor ve Gençlik Politikalar Bakan Yardımcısı Gulmurat Agamuradov, Amul-Hazar 2018 rallisi için İçişleri, Dışişleri ve ülkenin diğer bakanlıkları ile büyük bir hazırlık çalışmalarını yaptıklarını ifade etti. Türkmenistan’ın uluslararası spor yarışlarını organizasyonluğunu yapabilecek kapasitedeki ülke olduğunu geçen sene düzenlenen Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları ile gösterdiğini söyleyen Bakan Yardımcısı, 2009 yılında da İpek Yolu Uluslararası ralli yarışlarını organize ettiklerini, Rusya-Kazakistan-Türkmenistan’ı kapsayan bu yarışın 4 bin 500 kilometrelik bir mesafede yapıldığını belirtti.

Türkmen Bakan Yardımcısı, Amul-Hazar rallisine Türkmenistan’dan 20 rallicinin katılacağını ve bu pilotların İçişleri Bakanlığı’nın Motor Sporları Merkezi’nde hazırlık yaptığını ifade etti.

Türkmenistan Devlet Televizyonu, Radyo ve Sinematografi Başkan Yardımcısı Annasahet Kakayev sunumlu konuşmasında, Amul-Hazar olmak üzere uluslararası spor yarışlarının yayınlanmasına yönelik konularda bilgiler paylaştı. Devlet Televizyonu’nun Russia 24, TRT, Özbekistan Devlet Televizyonu, Belarus’un Devlet Televizyonu ve diğer televizyon kanalları ile yakında işbirliği yaptığı, söz konusu spor yarışı için 3D formatında animasyonun hazırlandığını ifade etti.

Romanya Otomobil Spor Federasyonu Rally Raid Komite Başkanı Mihail Leonte konuşmasında, Türkmenistan’daki ralli yarışlarına katılmaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

AMUL-HAZAR RALLİSİ

Türkmenistan’ın doğusu ile batısını birleştiren ralli yarışının yapılacağı güzergahın üzerinde mola yerleri oluşturulacak. Her bir mola yerinde kurulacak 3 bin kişilik yemekhanelerde yarışmacıların ihtiyaç duyacakları yemeklerin hazırlanacağı aktarıldı.

Mola yerlerinde basın merkezleri, sağlık noktaları, sahne ve sergi alanları, "Ak Ev" çadırları ve helikopter iniş alanları bulunacak. Yarışa kamyon, sedan ve SSV (sportif arazi) araç sınıfları katılacak. Mola yerlerinde araçlar için yüksek kaliteli yakıt ve yağ malzemeleri de sağlanacak.

Güvenlik için seyyar itfaiyeler, güzergah üzerinde bulunacak ve teknik servislerin yanı sıra acil yardım araçları da nöbet tutacak.

11-15 Eylül'de düzenlenecek ralliye 40 ülkeden otomobil spor gruplarının katılması bekleniyor.

Jean-Louis Schlesser: Türkmenistan Lideri’nin ralliye katılımını memnuniyetle karşılarız

Medya forumu kapsamında organizatörler yabancı ve yerli gazetecilerin sorularını yanıtladı. Romanya’dan gelen basın mensubu bu rallinin Türkmenistan Devlet Başkanı’nın inisiyatifi ile gerçekleştidğini, kendisinin de video sunumlardan gördüğümüz gibi motor sporlarını sevdiğini, iyi bir pilot olduğunu gördüklerini kaydederek, Devlet Başkanı’nın da bu yarışa katılıp-katılmayacağını sordu.

Yarışın organizatörü Jean-Louis Schlesser, “Ülke Başkanı’nın katılımını memnuniyetle karşılarız. Umarım o da katılır. Bu beni çok mutlu edecek. Tabii ki, katılma kararını almak Başkan'a kalmış, ama çok mutlu olurduk” şeklinde yanıt verdi.

Rusya’nın Ria Novosti ajansının Rusya’dan ralli yarışına katılım ile ilgili sorusuna, birçok ülkeden olduğu gibi Rusya’dan da katılım olacağını, G-Force takımının yer aldığını, daha fazla da olabileceğini, kayıt döneminin 10 Ağustos’ta sona ereceğini ifade etti.

Türkmen Devlet Haber Ajansının Amul-Hazar 2018 rallisine ünlü rallicilerden kimlerin katılacağı sorusuna ise, yaklaşan yarışın en ünlü yarışçının Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov olabileceğini, bunu arzu ettiklerini söyleyen Jean-Louis Schlesser, Suudi pilot Yazid Al-Raji gibi Fransa’dan, İngiltere’den ve diğer ülkelerden ünlü rallicilerin katılacağını ifade etti.

Jean-Louis Schlesser, “Bugüne kadar yaklaşık 80 rallici kayıt oldu. Yarışta 20-25 araba start alacak. Organizatörler, her geçen gün farklı ülkelerden gelen ekiplerden daha fazla başvuru alıyor” şeklinde konuştu.

 

 

Ýene-de okaň

Türkmen halkynyň Milli Lideri Rustam Minnihanow bilen duşuşdy

Ata Watan Eserleri

Milli Liderimiz yslam döwletlerine ýeke-täk energetika gurşawyny döretmegi teklip etdi

Milli Liderimiz bilen bilen Russiýanyň Prezidentiniň arasynda telefon arkaly söhbetdeşlik

Türkmenistanyň Halk Maslahatynyň Başlygy Tatarystana bardy

Ata Watan Eserleri

Türkmen halkynyň Milli Lideri Tatarystanda saparda bolar

Türkmenistanda 18-nji maýdaky dynç güni 19-njy maýa geçirildi