Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hazar Denizi'nin yasal statüsü hakkında "tarihi" belgenin imzalanmasını memnuniyetle karşıladı. Bu belge Hazar’a kıyısı bulunan 5 ülke – Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan tarafından imzalandı. Konuyla ilgili açıklama BM Genel Sekreteri’nin basın sözcüsünden geldi.
Birleşmiş Milletler resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Guterres’in bu tarihi belge uluslararası barış ve güvenliği sağlamak için gerekli olan bölgesel işbirliğinin önemini göstermekte olduğunu ifade ettiği kaydedildi. Genel Sekreter ayrıca bu sözleşmeye imza atan 5 ülkeyi bölgesel işbirliği ve çok taraflı ilişkilere giden yolda attıkları tarihi başarı ile tebrik etti.
12 Ağustos tarihinde Kazakistan’ın Aktau kentinde düzenlenen 5.Hazar Denizi Devlet Başkanları Zirvesi’ne imzalanan tarihi sözleşme dünya basınında büyük ilgi gördü. Dünya basını, bu haberi Hazar’ın ‘Anayasası’ kabul edildiği şeklinde duyurdu.
İngiliz medyası Hazar Denizi ile ilgili anlaşmanın enerji projeleri için yol açacağını belirtti. Uzmanlar da, sözleşmenin bölgedeki petrol ve doğal gazın arama, çıkartma ve taşınmasını kolaylaştıracağına inanıyor.
Uzmanlara göre, Hazar’da dünya petrol rezervinin yüzde 19’u, doğalgaz rezervinin yüzde 45’i bulunuyor. Ayrıca, mersin balığı stokunun yüzde 90’ına sahip olan Hazar Denizi havyar ihracatında da önemli bir bölgedir.