JEMGYÝET

Birinci Hazar Ekonomik Forumu gerçekleştirildi

Türkmenistan’ın ev sahipliğinde Avaza turizm bölgesindeki Kongre Merkezi’nde Birinci Hazar Ekonomik forumu gerçekleştirildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla yapılan foruma, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin,  Azerbaycan Başbakanı Nevruz Mammedov ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri katıldı.

Ayrıca, Birinci Hazar Ekonomik Forumu’na Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov konuk olarak katıldı.

Hazar’a kıyısı bulunan ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi açısından düzenlenen bu forum, başta enerji olmak üzere ticaret, sanayi ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğiyle ön plana çıktı. Forum, heyet başkanlarının konuşmalarıyla başladı.

TÜRKMEN LİDER’DEN ÖNEMLİ TEKLİFLER

Forum’da ilk olarak ev sahibi türkmenistan Devlet Başkanı konuştu. Forum katılımcılaırna hitap eden Türkmen Lider, Hazar’a kıyısı bulunan ülkeler arasında çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi açısından bir dizi önemli tekliflerde bulundu.

Devlet Başkanı, Hazar Denizi için yeni Çevre Programı’nın hazırlanmasının önemine değindi. Devlet Başkanı, Hazar’ın zengin doğal kaynaklarının korunmasına ve rasyonel kullanılmasına yönelik bir dizi çevresel tedbir olarak yeni bir Hazar çevre programı oluşturulmasının önemli olduğunu ifade etti. Aynı zamanda, bu Program Hazar’daki çevresel durumun izlenmesi işlevini yerine getirebilir ve kıyı ülkelerinin hükümetlerine ilgili tavsiyelerde bulunabilir.

Türkmenistan’ın bu konuyla ilgili tüm ilgili ortaklarla ciddi bir şekilde ilgilenmeye hazır olduğunu belirten Türkmen Lider, aynı zamanda, BM’nin ve her şeyden önce uzman çevre kuruluşlarının tam desteğini beklediklerini ifade etti.

Ýene-de okaň

Nepalyň Premýer-ministri Türkmenistana geler

“Makul habar”: şu gezekki sany BMG-niň Awaza forumyna bagyşlandy

Ata Watan Eserleri

Gazagystanyň Prezidenti BMG-niň Awaza forumyna gatnaşar

BMG-niň Awaza forumy: dünýäniň ünsi Awazada jemlener

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanyň Prezidenti Balkan welaýatyna iş saparyny amala aşyrdy

Ata Watan Eserleri

BMG-niň Awaza forumy üçin aragatnaşygyň döwrebap mümkinçilikleri hödürlener