Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde 8.Uluslararası Doğalgaz Kongresi düzenlendi. 36 ülkeden 300’den fazla temsilcinin katıldığı uluslararası forumda, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesi ayrı bir konu olarak gündeme getirildi. Doğalgaz pazarının uzmanları söz konusu projeyi enerji dünyasının önemli bir projesi olarak değerlendirdi.
Aralık 2015’te temeli atılan TAPİ projesinin Türkmenistan topraklarından geçen 214 kilometrelik mesafesindeki inşaat çalışmaları belirlenen grafik doğrultusunda sürdürülüyor. Ocak 2017’de Aşkabat’ta TAPİ Pipeline Company Limited şirketi ile Almanya’nın İLF şirketi arasında bu proje ile ilgili önemli bir anlaşma imzalandı. Alman şirketi, projenin Afganistan ve Pakistan ayağında fizibilite çalışmalarını yapacak ve projenin yürütülmesine hizmet verecek.
2017 yılı içerisinde fizibilite ve sismik çalışmalar yapılacak. TAPİ projesinin havadan fotoğrafları çekilecek. Doğalgaz kompresör istasyonların inşa edileceği alanlar belirlenecek.
Afgan ve Pakistan topraklarından geçecek boru hattı için teknik proje başlatılacak. Çeşitli malzemeler, borular ve diğer yardımcı ürünlerin satın alınması için uluslararası ihaleler açılacak. Ayrıca, projenin nihai yatırım kararları kabul edilecek. Bunlarla ilgili bütün bilgileri Alman ILF Consulting Engineers şirketi İcra Direktörü Stefan Burkle açıkladı.
Afganistan Cumhurbaşkanı’nın finans ve ekonomik konularla ilgili danışmanı Acmal Ahmadi ise yaptığı açıklamasında, Afganistan’ın TAPİ projesine büyük değer verdiğini ve geleceğe yönelik ulusal bir proje olarak değerlendirdiğini ifade etti. Ahmadi, boru hattının Türkmenistan’ın zengin doğalgaz kaynaklarını Güneydoğu Asya ülkelerine taşıyacağını söyledi. Projenin birçok avantajlarının olduğunu söyleyen Afgan danışman, kendi topraklarından transit geçişi için de önemli bir ticari kazançlarının olacağını belirtti.
TAPİ projesinin dünya enerji pazarında önemli bir yer edindiğini söyleyen Pakistan’ın Inter State Gas Systems şirketi Başkanı Mobin Saulat, söz konusu projenin biran önce hizmete geçirilmesini istediklerini ifade etti.
Asya Kalkınma Bankasının kıdemli danışmanı Çin Çun Fong ise yaptığı açıklamasında, TAPİ projesinin hayata geçirilmesi konusunda hızlı adımların atıldığını ifade etti.
Öte yandan, 8.Uluslararası Doğalgaz Kongresine katılan Enerji Şartı Sekreterliği’nin başdanışmanı Hose Alexandro Karbalo Leida, Aşkabat’ta düzenlenecek Enerji Şartı Forumu’nda enerji kaynaklarının transit geçişi ile ilgili çerçeve anlaşmasının ele alınacağını kaydetti.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)