JEMGYÝET

Türkmenistan Cumhurbaşkanı seçimi için erken oylama başlıyor

Türkmenistan’da 12 Şubat tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için erken oylama bugün itibariyle başladı. Seçimlere 10 gün kala, erken oy verme süreci başlatıldı. Ülke genelinde  2582 sandık, Türkmenistan’ın yurtdışındaki büyükelçiliklerinde ise 39 sandık kuruldu.

Türkmenistan Merkez Seçim ve Referandum Kurulu, erken oylama döneminde sandıkların yerel saat 08:00 (TSİ ile 06:00) ile 18:00 (TSİ ile 16:00) arasında açık kalacağını duyurdu.

12 Şubat tarihinde seçime katılamayan seçmenlerin erken oylamaya katılabilecek.

Bu seneki seçimler 2007 ve 2012 yıllarındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çok farklı oluyor ve seçimler demokrasi prensipleri anlamında büyük bir önem taşımaktadır. Seçimlere ilk defa 3 siyasi parti katılmaktadır. Bu da diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi, Türkmenisan’da da çok partili siyasi sistemin aktif olduğunun göstergesidir.

9 adayın yarışacağı seçimleri yerel ve yabancı gözlemciler takip ediyor. Yerel gözlemcilerin 3223’i kayıt alındı. Bunun yanı sıra büyük uluslararası örgüt ve teşkilatlardan – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gözlemcileri seçimleri izlemek için Aşkabat’a geldi.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Türkmenistanda 59 daşary ýurt habar beriş serişdeleriniň habarçylary hasaba alyndy

Dr.Döwran Orazgylyjov

Türkmen halkynyň Milli Lideri diplomatlar bilen Arkadag şäherinde gurulýan metjide baryp gördi

Türkiýäniň Prezidenti Türkmenistanyň Prezidentini Gurban baýramy bilen gutlady

Türk­men hal­ky­nyň Milli Lideri gur­ban­lyk sa­da­ka­sy­ny berdi

Türkmenistanyň Prezidenti Azerbaýjanyň Prezidentini Ga­raş­syz­lyk gü­ni bilen gutlady

Türkmenistanyň daşary işler ministri BMG-niň Baş sekretary bilen duşuşdy