JEMGYÝET

Afganistan İçin ‘İstanbul Süreci’ Devam Ediyor

İstanbul Süreci aracılığıyla, güvenli ve istikrarlı bir Afganistan tesis etmek yapılan çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürülmektedir.  Bu sürece katılan ülkelerin teknik grubu Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta toplandı. Türkmen Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıya, 20 ülkeden ve bir dizi uluslararası örgütlerden temsilciler katıldı.

 

Toplantıya ev sahiplik eden Türkmenistan heyeti, Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı. Türkmenistan Devlet Başkanı’nın bir dizi uluslararası önerileri Afganistan’da güvenliğin ve barışın sağlanmasına yönelik olduğu belirtildi.

Türkmenistan, Afganistan’ın da dâhil edildiği enerji, ulaştırma sektörlerinde birçok uluslararası projelere imza atmaktadır. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı, Türkmenistan’dan Afganistan’a uzanan demiryolu ve elektrik hattı projeleri bunun apaçık örnekleridir. Bunun yanı sıra yeni uluslararası projelerde yer almaktadır. Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Afganistan-Pakistan ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik hattı projeleridir.

 

Toplantıda, Afganistan’da altyapı projelerin hayata geçirilmesine yönelik konular görüşüldü. Bu alanda katılımcı ülkeler somut teklifleri ileri sürdü.

 

Toplantı kapsamında Türkmenistan Demiryolu Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’nda yuvarlak masa toplantıları yapılacak.

 

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

 

Ýene-de okaň

Hökümet mejlisi: ýanwar aýynyň jemleri jemlenildi

Indiki hepde Türkmenistanyň Ministrler Kabinetiniň giňişleýin mejlisi geçiriler

Türkmen halkynyň Milli Lideri Azerbaýjanyň Prezidentini we Ermenistanyň Premýer-ministrini gutlady

«Galkynyş» toparyna pul sowgatlary gowşuryldy

Ata Watan Eserleri

Arkadag şäherinde atçylyk boýunça çeper filmi surata düşüriler

Türkmenistan bilen BAE-niň arasynda ykdysady hyzmatdaşlyk Maksatnamasy taýýarlanar