BIZNES

İMF Başkanı: Orta Asya ekonomisi daha hızlı büyüyebilir

Kazakistan’da düzenlenen 12.Astana Ekonomik Forumu’nda konuşan Uluslararası Para Fonu (İMF) Başkanı Christine Lagarde, Orta Asya’daki mevcut ekonomik büyüme oranları, bölgenin potansiyeliyle eşleşmediğini kaydetti.

Lagarde, küresel ekonominin gelişimini hızlandırmak gerektiğini, 2018’de küresel ekonominin yaklaşık % 75’i hızlanırken, 2019’da küresel ekonominin yaklaşık % 70’i yavaşladığını ifade etti.

Ekonominin gelişimini hızlandırmanın gerekli olduğunu düşündüğünü kaydeden Lagerde, Kafkasya ve Orta Asya’daki % 3,3’lük gelişmelerin bölgelerin potansiyeline uymadığını, bölgede daha önce % 4.1’lik bir artış olduğu hatırlattı.

Christine Lagarde ayrıca IMF’nin Kafkaslar ve Orta Asya’nın maliye politikası, eğitim ve altyapı alanındaki süreçleri desteklediğini belirtti. “Bölgenin küresel yükselen pazarlardaki payı % 20’dir. Bölge nüfusunun yalnızca % 3’ünün mobil bir hesabı var. Bu bize tam olarak hangi alanlarda gelişme fırsatlarının olduğunu gösteriyor ” dedi.

Bu arada Astan Ekonomik Forumu’na Türkmenistan’dan bir heyet katıldı. Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkileri Bakanı A.Işanov öncülüğündeki heyet, Astana Ekonomik Forumu’nun açılış törenine katıldı.

Ardından, Türkmen heyeti başkanı Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ile görüştü. Toplantıda, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değerlendirildi. Türkmen heyeti, Kazak Başbakanı Mamin’i 31 Mayıs’ta Aşkabat’taki BDT  Hükümet Başkanları toplantısına davet etti.

12.Astana Ekonomik Forumu’na 74 ülkeden delege katıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev ve Kazakistan eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katıldığı forumda Nobel İktisat Ödülü ve Dünya Bankası Baş Ekonomisti Paul Romer, İMF Başkanı Christine Lagarde, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Gürcistan Başbakanı Mamuka Bahtadze, Rusya’nın Sberbank Bankası Yönetim Kurulu Başkanı German Gref ve çok sayıda uzman konuşmacı olarak katıldı.

Ýene-de okaň

Garlyk kaliý toplumyny ösdürmek üçin german kompaniýalaryň konsorsiumy dörediler

Ata Watan Eserleri

Türkmenbaşy Halkara deňiz portunda «Liebherr» kompaniýasynyň hyzmat merkezini döretmek teklip edildi

Türkmenistanda täze ýokary tizlikli awtomobil ýoly gurlar

Koreýanyň Türkmenistandaky Ilçisiniň “Balkan” gämi gurluşyk we abatlaýyş zawodyna iş sapary

Serhetabat-Hyrat gaz geçirijisi 2 ýylda gurlar

Türkmenistanyň Maýa goýumy forumy boýunça brifing görnüşli halkara maslahaty geçiriler