DÜNÝÄ

Türkmenistan’ın İtalya ihracatı 3 kat arttı

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda Türkmenistan-İtalya İş Forumu düzenlendi. Bu etkinliğe katılmak için İtalya’dan ticaret, eczanelik, gıda sanayi, tarım, sanayi teknolojisi, mühendislik hizmetleri, ulaştırma ve lojistik, enerji, petrolgaz, su arıtma teknolojiler, mühendislik teknolojisi ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren 33 şirket temsilcisi katıldı.

Forumda Türkmenistan’ı çeşitli bakanlık ve kamu kurum yetkilileri yanı sıra Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne üye Türkmen işadamları temsil etti.

Türkmen-İtalyan İş Forumu’nda konuşan İtalya’nın Aşkabat Büyükelçisi Diego Ungaro Türkmen ürünlerinin İtalya'ya ihracatının neredeyse üç kat arttığını, ithalat da ise % 50 oranında bir artış görüldüğünü ifade etti. Aynı zamanda Büyükelçi, bu olumlu eğilimin tam olarak yansımadığını, çünkü İtalya'ya bir dizi Türkmen ürününün üçüncü ülkeler aracılığıyla tedarik edildiğini ve iki taraflı ticaretin gerçek hacminin istatistiksel verilere yansıyandan çok daha geniş ve zengin olduğunu vurguladı.

İtalyan Büyükelçi, İtalya’ya en çok Türkmenistan’dan petrol ürünlerinin ihraç edildiğini belirtti.

Türkmenistan Devlet İstatistik Komitesi'ne göre, Ocak-Eylül 2018'de İtalya'ya yapılan ihracat 2,7 kat artarak, Çin'den sonra ikinci en büyük ithalatçı konumuna gelmiştir.

İş Forumu çerçevesinde, iki ülkenin iş dünyası temsilcileri karşılıklı olarak yararlı işbirliği için bir dizi ikili toplantılar gerçekleştirdiler.

Ýene-de okaň

Aşgabat şäher häkimliginiň wekilleri Tbilisi sebitleýin forumyna gatnaşdylar

Türkmenistanyň bilen Türkiýe Respublikasynyň arasynda geňeşmeler geçirildi

Türkmen-türk hyzmatdaşlygy ara alnyp maslahatlaşyldy

Türkmenistanyň daşary işler ministri Hindistanda saparda bolýar

GDA döwletleri agyr senagaty ösdürmek boýunça hyzmatdaşlyk eder

Ata Watan Eserleri

Saud Arabystanyna 1,5 milliondan gowrak haj zyýaratçysy bardy