GENERAL

Hazar Denizi’nden fiber optik kablo çekilecek

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan-Türkmenistan-Afganistan hattında Hazar Denizi’nin altından fiber optik kablo çekilmesi projesi ele alındı.

Azerbaycan resmi ajansının haberine göre, Bakü’deki toplantıya Azerbaycan Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknoloji Bakanı Ramin Guluzade, Afganistan Haberleşme ve Enformasyon Teknoloji Bakanı Şahzad Gül Ayrobi, Afganistan Maliye Bakanı Muhammed Humayun Kayumi, Aşkabat Telefon Ağı Genel Müdürü Yusup Kerimov, Türkmentelekom şirketi genel müdür yardımcısı D.Atayev ve Afganistan’ın Azerbaycan nezdindeki Büyükelçisi Hayrullah Spelenay katıldı.

Üçlü görüşmede, Hazar Denizi’nin altından Türkmenistan ile Azerbaycan arasında Siyazan-Türkmenbaşı fiber optik kablo hattının inşa edilmesi yönünde görüş alışverişinde bulundular. Ayrıca, Türkmenistan üzerinden Afganistan’a internet erişiminin sağlanması konusu değerlendirildi.

Bu konular ile ilgili 3 ülke arasında ilgili uzmanların katılımıyla ortak çalışma gurubunun oluşturulması kararlaştırıldı. Çalışma grubu, projeler ile ilgili fizibilite çalışmalarını yapacak.

Türkmenistan ile Azerbaycan arasında fiber optik projesi, Türkmenistan heyetinin geçen sene Japonya’ya gerçekleştirdiği ziyarette de ele alınmıştı. Japon tarafı da bu projeyi hayata geçirme konusuna sıcak bakmıştı.

Ýene-de okaň

TurkmenTextile Expo 2025 Brings Global Fashion to Ashgabat

Delegation of Turkmenistan took part in Tbilisi Regional Forum

The 4th meeting of the “Central Asia – India” Dialogue took place in New Delhi – Joint statement adopted

Foreign Ministers of Central Asian countries met with the Prime Minister of India

Rovshan Najaf talks on SOCAR’s environmental initiatives at the TESC 2025 conference in Ashgabat

Turkmenistan participated in CIS Heads of Government Council Meeting in Dushanbe