GENERAL

Hasat dönemi başladı : 1 milyon 50 bin ton pamuk

30 Ağustos tarihinde Türkmenistan genelinde toplu pamuk hasat dönemine start verildi. Pamuk, Türkmenistan'ın stratejik tarımsal ürünlerinden biridir. Bu nedenle tarım ürününü bu çeşidinin üretimin hacminin arttırılması için büyük önem verilmektedir.

Ülke genelinde pamuk üretiminin arttırılması sonucunda tekstil sektörü de büyüdü. Tekstil fabrikalarında üretilen ürünler dünya pazarında kapış kapış satılıyor ve ülkenin en önemli ihraç kalemlerinin birini teşkil etmektedir.

Bu sene ülke genelinde 1 milyon 50 bin ton pamuk üretilmesi hedeflenmektedir. Bu program kapsamında Ahal vilayetinde 207 bin ton, Daşoğuz vilayetinde 230 bin ton, Lebap vilayetinde 300 bin ton ve Mari vilayetinde 313 bin ton pamuk üretilecek. Ülkenin tarım arazilerine  orta ve ince elyaf pamuk çeşitleri ekildi.

Hasat döneminde 948 pamuk hasat makinesi çalıştırılacak. Bu rakam geçen seneye göre 2,2 kat fazla. Toplanan pamuğun taşınması için 2535 yük aracı ve 2506 traktör hazır edildi.

Ahal vilayetinin Göktepe ilçesinde, Lebap vilayetinin Garabekevül ilçesinde ve Mari vilayetinin Sakarçege ilçesinde hasat döneminin ilk pamukları ulaştırıldı.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Ashgabat Hosts “Marathon for Peace and Trust” to Celebrate Europe Day and Promote Unity

Ambassador meets with Minister of Justice of Japan

Roman Vassilenko at AIF 2025: “Kazakhstan’s Foreign Policy Is Rooted in Dialogue and Constructive Diplomacy”

Meeting of the Heads of Customs Services of the Member States of the Economic Cooperation Organization

Meeting with a Representative of the Newsweek Information Agency

A Dialogue of Women Leaders of Central Asia took place in Tajikistan