GENERAL

Genişletilmiş Bakanlar Kurulu: 2019-2025 Kalkınma Programı kabul edildi

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Bakanlar Kurulu’nun genişletilmiş toplantısı gerçekleştirildi. 2018 yılının sosyo-ekonomik göstergelerinin geniş çapta değerlendirildiği toplantıda, 7 yıllık kalkınma programı kabul edildi. Bu programla ülke dijitalleşme ve sanayileşme alanında yeni adımlar atacak. Ayrıca, yeni bakanlar göreve atandı.

Bakanlar Kurulu’nda öne çıkan başlıklar şöyle;

– Toplantıya Güvenlik Kurulu üyeleri, milletvekilleri, bakanlık ve kamu kurumları yetkilileri, vilayet, ilçe ve şehir valileri, rektörler ve genel yayın yönetmenleri davet edildi.

– Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla çeşitli düzeylerde 769 delegasyon Türkmenistan’ı ziyaret etti. Aynı zamanda 608 Türkmen heyeti yurt dışına gönderildi.

– Bugün Türkmenistan dünyanın 146 ülkesi ile diplomatik ilişkiler kurmuş durumda.

– Geçen yıl Türkmenistan 5 uluslararası sözleşmeye imza atarak, 150 çok taraflı belgeye taraf olmuştur.

– 2018 yılında Türkmenistan Meclisi tarafından 61 yasa ve 66 Meclis kararı kabul edildi.

– Türkmenistan Meclisi tarafından yabancı ülke ve uluslararası örgüt temsilcileri ile 58 toplantı gerçekleştirirken, 33 parlamentolar arası görüşmeler ve 83 eğitim seminerleri düzenlendi.

MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER

– İlk olarak Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Gulmurat Muradov ve Merkez Bankası Başkanı M.Annadurdıyev, 2018 yılının makroekonomik göstergeleri hakkında bilgi sundu.

              * Üretimde yüzde 5 oranında artış yaşandı.

* 40,3 milyar manat yatırım yapıldı. Bunun yüzde 63,7’si üretim sektörüne, yüzde 36,3’ü ise sosyal ve kültürel amaçlı tesislerin inşası için harcandı.  

* Bankalar tarafından yurtdışından ithal edilen ürünlerin yerini dolduracak ürün üretimi için sağlanan kredilerin miktarı yüzde 10,2 oranda arttı.

* Bankalar tarafından özel sektöre sağlanan kredilerin miktarı ise yüzde 20,4 oranında arttı.

 

 

Ýene-de okaň

Meeting of the Ambassador of Turkmenistan at the Ministry of Foreign Affairs of Georgia

Turkmen Scholar from California: The Makul Dictionary serves as a common reference point for Turkmens worldwide.

The Embassy of Turkmenistan in Islamabad hosts a Golf Tournament and a Gala Reception to celebrate the 34th Anniversary of Independence of Turkmenistan

A briefing was held at the Embassy of Turkmenistan in the Republic of Uzbekistan

A conference dedicated to the 34th anniversary of Turkmenistan’s Independence was held at the ECO Cultural Institute in Tehran

International Conference Dedicated to the International Year of Peace and Trust Convened in Bishkek