GENERAL

BDT Başbakanları Aşkabat’ta ekonomik işbirliğini görüşecek

Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye ülkelerin Hükümet Başkanları (Başbakanlar) 31 Mayıs tarihinde Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta toplanacak. Türkmenistan’ın başkanlığını yaptığı BDT Başbakanlar toplantısında ekonomik ve yenilikçi işbirliği konuları görüşülecek.

 Bununla ilgili BDT İcra Komitesi Başkanı ve İcra Sekreteri Birinci Yardımcısı Viktor Guminski basına yaptığı açıklamasında dillendirdi. BDT’nin Belarus’un Minsk kentindeki merkezi ofisi ile Rusya’nın başkenti Moskova’daki şubesinin arasında gerçekleştirilen video-konferans eşliğindeki toplantıda konuşan Guminski, BDT Başbakanlarının baş başa yapacakları görüşmede örgüt çerçevesindeki güncel ekonomik işbirliği konularının ele alınacağını ifade etti.

 Geniş formatta, 2030 yılına kadar olan Hükümetler arası Yenilikçi İşbirliği Programı taslağının değerlendirileceğini belirten BDT yetkilisi gündemdeki konuların yaklaşık üçte birini gümrük konularının teşkil edeceğini kaydetti.

Bu alanda bir dizi anlaşmaların imzalandığını, ancak zamanın hızla geçtiğini ve bazı düzeltmelerin yapılmasını gerektiğinin altını çizen Guminski, başka da birçok konunun ele alınacağını belirtti. 

Bu arada BDT Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 5 Nisan’da Rusya’da yapılması planlanmaktadır.

Ýene-de okaň

Turkmenistan and CNPC Sign Contract for the Development of Phase 4 of the Galkynysh Field

Turkmenistan and China sign 5-year cooperation program for 2026-2030

The Ambassador of Turkmenistan met with the Secretary-General of the International Digital Cooperation Organization

Türkiye Tourism Week Opens at the Cultural Center of the Turkish Embassy in Ashgabat

Youth explore the unique nature of the Amudarya nature reserve: A two-day eco-tour

Turkmenistan Elected by Acclamation to the United Nations Commission on Science and Technology for Development