GENERAL

ABD-Orta Asya Dışişleri Bakanlar toplantısı

2015 senesinde başlatılan ABD ve Orta Asya ülkeleri arasındaki çeşitli alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik kurulan C5+1 formatındaki Bakanlar toplantısı, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkmenistan’ı temsilen Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov katıldı.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov’un ev sahipliğindeki toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kazakistan Dışişleri Bakanu Muhtar Tleuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Siroceddin Muhriddin katıldı.

Toplantıda siyasi, ekonomik ve kültürel-eğitim alanlarında çok çeşitli konular ele alındı. Özellikle taraflar, sınır yönetimi, ticaret, enerji ve ulaştırma alanlarında işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Afgan meselelerine özellikle dikkat edildi. Bu bağlamda Türkmen heyeti, TAPI gaz boru hattı, enerji nakil hattı ve fiber optik iletişim güzergahı Türkmenistan-Afganistan-Pakistan ve Türkmenistan'dan Afganistan'a giden demiryollarının yapımındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Toplantının ardından katılımcılar Bakanlar Toplantısı Ortak Beyannamesini kabul ettiler.

Türkmen heyeti, bu ziyareti kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü. Görüşmede, ikili işbirliği yanı sıra karşılıklı çıkarlara ilişkin bölgesel konular ele alındı.

“C5 + 1” formatı, Orta Asya ülkeleri ile ABD arasındaki bölgesel bir işbirliği mekanizmasıdır. Altı ülkenin dışişleri bakanlarının ilk toplantısı, 26 Eylül 2015 tarihinde New York'taki BM Genel Kurulu’nda yapılmıştı. Dışişleri Bakanları düzeyinde 7 toplantı yapıldı.

Ýene-de okaň

Derya Soysal: Makul English to Turkmen Proverbs Book will build a bridge between countries

Azerbaijan–Turkmenistan energy relations discussed

The delegation of Turkmenistan participates in the 82nd session of ESCAP

Turkmen Proverbs Published in English in the United States

Dr.Döwran Orazgylyjov

China to enhance quality, efficiency of energy cooperation with Turkmenistan: vice premier

China to advance high-quality development of all-round cooperation with Turkmenistan: vice premier