WORLD

AB ile Orta Asya Dışişleri Bakanları toplantısı

Özbekistan’ın tarihi Semerkant kentinde Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği toplantısı gerçekleştirildi. Orta Asya’nın 5 ülkesi; Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirociddin Aslov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini katıldı.

Uluslararası ve bölgesel konuların da değerlendirildiği toplantıda,  bölgesel işbirliği ve güvenlik, Orta Asya bölgesinin ekonomik kalkınması, Orta Asya ülkeleri ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin gelişmesi de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları ele alındı.

Bakanlar Orta Asya ülkelerinin ekonomik, transit ve ulaşım potansiyelini artırmak için bölge ülkeleri ile Avrupa Birliği arasındaki işbirliğinin sürdürülmesinin önemini vurguladılar. Bu durum yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması, etkin sınır yönetiminin sağlanmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.

Bakanlar toplantısı sonucunda ortak bildiri kabul edildi.

Semerkant'taki Uluslararası Zirve

Bu arada, Semerkant’ta “Orta Asya: Tek tarih ve ortak gelecek, sürdürülebilir kalkınma ve refah yolundaki işbirliği” teması ile uluslararası zirve düzenlendi. Zirveye, Afganistan, İran ve Orta Asya Dışişleri Bakanları yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger, Birleşmiş Milletlerin Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve diğer bölgesel ve uluslararası örgüt temsilcileri katıldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ev sahipliğinde yapılan zirvede, bölge ülkeleri arasındaki siyasi, ticari, ekonomik, yatırım, ulaştırma ve komünikasyon, su ve enerji, çevresel, kültürel ve sosyal alanlarda işbirliğini geliştirme ve güçlendirme konusu masaya yatırıldı. Ayrıca, uluslararası örgütler ve ortak ülkelerin bölgesel kalkınma projelerinin uygulanmasında ve Orta Asya ülkelerinin çağdaş tehditlere karşı ortak mücadele potansiyelini arttırmada yine de önemli rol oynamasını sağlama konusu görüşüldü.

Üçlü anlaşmaya imza atıldı

Semerkant’taki üçlü zirve kapsamında Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan sınırların birleşmesi noktasında bir anlaşma imzaladı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov’un katıldığı törende imzalanan anlaşma, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasındaki sınırın uluslararası yasal kayıt aşamalarını tamamlamasına ve üç sınır ülkelerinin karşılıklı saygısını, egemen eşitlik ve toprak bütünlüğünü güçlendirmek için sağlam bir temel oluşturacaktır.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

 

Resmi Line Hesabımız

https://line.me/R/ti/p/%40atavatanjournal

Line İD : @atavatanjournal

 Resmi Twitter Hesabımız için

https://twitter.com/AtavatanJournal

Resmi Linkedin Hesabımız için :       

 https://www.linkedin.com/in/atavatan-turkmenistan-journal-91a056134/

Resmi  Facebook Hesabımız için  : 

 https://www.facebook.com/AtavatanTurkmenistanJournal/    

Ýene-de okaň

Turkish Cuisine Week highlights ‘Classic Dishes of Turkish Cuisine’ in 2025

Ata Watan Eserleri

60th Presidential Cycling Tour of Türkiye promotes Türkiye’s scenic routes on the global stage

President of Turkmenistan Meets with Head of Japan-Turkmen Parliamentary Friendship Group

Ata Watan Eserleri

Turkmenistan’s EXPO 2025 Pavilion: A Fusion of Tradition and Innovation

Turkmenistan took part in the meeting of the Coordination Committee of the OTS

Ata Watan Eserleri

Iran’s Ambassador: Iran Supports Turkmenistan’s International Peace Initiatives

Ata Watan Eserleri