GENERAL

Türkmenistan’ın enerji sektörünün geleceği Aşkabat’ta ele alındı

7-9 Aralık 2016 tarihinde Türkmenistan’da enerji sektörünün geleceği ele alındı. Başkent Aşkabat’ta bu tarihlerde Türkmenistan Petrol ve Doğalgaz 2016 (OGT 2016) Fuarı ve Konferansı düzenlendi.

Ülkenin en prestijli etkinliklerinin arasında yer alan enerji fuarına, Rusya, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, BAE, Japonya, Malezya gibi Avrupa ve Asya’dan çok sayıda ülkeden dev enerji şirketleri ve şirket temsilcileri katıldı. Türkmennebit Kurumu ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği foruma, 20’den fazla ülkeden 70 civarında şirket katıldı.

Enerji forumun kapsamında Türkmenistan’ın enerji kaynaklarının çeşitli güzergâhlar ile yurtdışına ihraç edilmesi, enerji sektörüne yapılacak yatırımların arttırılması, petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında yeni teknolojilerin ve metotların kullanılması konusunda işbirliği konuları masaya yatırıldı.

Türkmenistan diğer avantajları ile birlikte, dış pazarlara ülkenin enerji kaynaklarını ihraç etmek için ulaştırma sektöründe de büyük bir takım projeler hayata geçirmektedir. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Asya demiryolu koridorunun ilk etabının açılmasıyla Afganistan üzerinden enerji kaynaklarının ihraç edilmesi için yeni kapı oluştu. Bu bölgede, Türkmenistan ile Afganistan sınırında petrol terminali kuruldu.

Uluslararası forumda, yabancı ülke temsilcilerine Türkmenistan’ın enerji alanındaki çalışmaları anlatıldı. Türkmenistan Hükümeti, yabancı ortakları ile birlikte doğalgaz kaynaklarının dünya piyasasına ulaştırılması için bir takım projeleri hayata geçiriyor. Bu alanda temeli atılan ve inşası devam eden Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz hattı projesi önemli bir zemin oluşturmaktadır. Ayrıca, Avrupa’ya yönelik çalışmalar da devam ediyor.

Türkmenistan, geçen sene Doğu-Batı doğalgaz boru hattını inşa ederek, ülkenin dev enerji sahalarını bir sistemde buluşturdu. Türkmen tarafının kendi imkânlarıyla 800 kilometre uzunluğundaki ve toplam değeri 2,5 milyar doların üzerinde Doğu-Batı doğalgaz boru hattı Türkmen doğalgazını dünya piyasasına çeşitli güzergâhlar ile sevk edilmesine önemli bir imkân oluşturacak. 

Enerji forumu kapsamında petrol ve doğalgaz sektöründeki mevcut tesislerin yenilenmesi ve yeni inşa edilecek projelere çevre konusunun göz ardı edilmemesi de gündeme getirildi.

Uzmanların raporuna göre, Türkmenistan’ın toplam enerji rezervi 71,21 milyar ton yakıta eşdeğerdir. Bunun 53,21 milyar tonu karada, 18,2 milyar tonu ise denizde bulunmaktadır. Türkmenistan’ın karadaki en önemli doğalgaz sahası Galkınış yatağıdır. Dünyada ilk sıralarda yer alan Galkınış sahasının hâlihazırda tespit edilen rezervi 26,2 trilyon metreküp olarak açıklandı.

Bu arada, Avrupa Birliği ile Türkmenistan, Türkiye, Azerbaycan arasında Trans-Hazar doğalgaz boru hattı projesi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Konferansa katılan Avrupa Birliği’nin Türkmenistan’daki geçici büyükelçisi Lyubomir Frebort, Avrupa Komisyonu’nun 2017 yılında Brüksel’de söz konusu proje ile ilgili katılımcı ülkelerin çalışma grubunu tekrar toplamaya hazırlandıklarını belirtti.

Dergimizin önceki sayılarının birinde dergimize özel makale yazan, Avrupa Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, geçen sene Mayıs ayında Türkmenistan’ı ziyaret ederek, Azerbaycan, Türkmenistan ve Türkiye’nin ilgili bakanları ile görüşerek, enerji alanında işbirliği deklarasyona imza atmıştı.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Turkish Airlines in Ashgabat announces discounts for flights to Istanbul in honor of Valentine’s Day

Foreign Ministry of Turkmenistan: Extensive work plans for the International Year of Peace and Trust approved

The International Year of Peace and Trust and the 30th Anniversary of Neutrality: Turkmenistan outlines key areas of preparation for national and international events

The Ambassador of Turkmenistan to the Islamic Republic of Iran presented his credentials

The President of Turkmenistan received the new Ambassador of Belarus

New prospects for Turkmenistan’s cooperation with the Saudi Fund for Development