GENERAL

Türkmenistan ve Almanya Dışişleri Bakanları görüştü

Almanya’da çeşitli temaslarda bulunan Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Berlin ziyareti kapsamında Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü.

Görüşmede, bakanlar ikili ilişkilerin gelişmesi için mevcut durumu ele aldı. Üst düzeyindeki toplantıların, Türkmenistan ile Almanya arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir faktör olduğu belirtildi. Bu bağlamda, Türkmenistan Devlet Başkanının 2008 ve 2016 yıllarındaki Almanya ziyaretinin iki ülke arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik genişletilmesinde önemli bir aşama olduğu ifade edildi.

Bakanlar ülkelerin ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdi. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas Türkmenistan’ın Almanya’nın Orta Asya’daki önemli ortağı olduğunu ifade etti.

Türkmen heyeti ayrıca, Alman Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Devlet Sekreteri Claudia Durr-Voss ve Almanya Federal Şansölyesi Bürosunda Dışişleri ve Güvenlik Politikası Danışman Yardımcısı Joachim Bertel ile görüşmelerde bulundu. Bu görüşmelerde özellikle enerji, ulaştırma, lojistik, maliye, eğitim ve kültür alanındaki işbirliği masaya yatırıldı.

Ziyaretin ilk gününde, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı heyeti, Alman ekonomisinin Doğu Komitesi tarafından düzenlenen “Doğu Avrupa'ya odaklan – iş diyalogu” konferansına katıldı. Konferans, 250 yöneticiyi ve  büyük Alman şirketlerinin, bankalarının ve ticaret odalarının temsilcilerini bir araya getirdi.

Bunun yanı sıra Türkmen heyeti Almanya’nın başkenti Berlin’de başlayıp, Hamburg kentinde devam eden “Margiana – Türkmenistan'daki Tunç Çağı Krallığı” sergisini ziyaret etti.

Ýene-de okaň

Derya Soysal: Makul English to Turkmen Proverbs Book will build a bridge between countries

Azerbaijan–Turkmenistan energy relations discussed

The delegation of Turkmenistan participates in the 82nd session of ESCAP

Turkmen Proverbs Published in English in the United States

Dr.Döwran Orazgylyjov

China to enhance quality, efficiency of energy cooperation with Turkmenistan: vice premier

China to advance high-quality development of all-round cooperation with Turkmenistan: vice premier