Türkmenistan Vatandaşlığının Doğumla KazanılmasıI

Türkmenistan vatandaşlığına ilişkin 3 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren “Türkmenistan’ın vatandaşlığı hakkında Kanunun” 10. Maddesine göre Türkmenistan’ın vatandaşlığını kazanmak için birkaç esas sayılmış ve bu esasların birisi de doğumla vatandaşlık kazanmaktır.

Kanunun 11. Maddesi ise, doğumla vatandaşlığı kazanma hususunu açıklığa kavuşturmaktadır.

Doğumla vatandaşlık kazanmak:

  • Çocuğun anne-babası Türkmenistan vatandaşı ise, çocuğun nerede doğduğuna bakılmaksızın Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir.
  • Anne-babadan biri Türkmenistan vatandaşı, diğeri vatansız veya gaip olarak kabul ediliyor ise ya da bulunduğu yer bilinmiyor ise, çocuğun doğduğu yere bakılmaksızın Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir.
  • Anne- babadan biri Türkmenistan vatandaşı, diğeri yabancı ülke vatandaşı ise, çocuk Türkmenistan’ın sınırlarında doğulduysa Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir.
  • Anne-babadan biri Türkmenistan vatandaşı, diğeri yabancı ülke vatandaşı ise, çocuk doğulduğu sırada anne-babanın her ikisi veya biri Türkmenistan sınırlarında daimi ikamet ediyor ise, çocuğun nerede doğduğuna bakılmaksızın Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir.
  • Anne-babadan biri Türkmenistan vatandaşı, diğeri yabancı ülke vatandaşı ise, çocuk doğulduğu sırada anne-babanın her ikisi de Türkmenistan sınırları dışında daimi ikamet ediyor ise ve çocuk Türkmenistan’ın sınırları dışında doğduysa, anne-babanın ortak dilekçesi ile çocuk Türkmenistan vatandaşlığına kabul edilecektir. (eğer anne-baba bu şekilde dilekçe vermediği durumda, çocuk vatansız kalacaksa, çocuk Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir)
  • Anne-babası Türkmenistan sınırlarında daimi ikamet eden vatansız ise, çocuk Türkmenistan’ın sınırlarında doğulduysa Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir.
  • Anne-babası Türkmenistan sınırlarında daimi ikamet eden yabancı ülke vatandaşı ise, çocuk Türkmenistan’ın sınırlarında doğulduysa ve anne-babasının vatandaşı olduğu ülke çocuğa vatandaşlık vermiyor ise, çocuk Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir.
  • Anne-babası bulunduğu yer ve vatandaşlığı tespit edilemeyen kişi ise, çocuk Türkmenistan’ın sınırlarında doğulduysa Türkmenistan vatandaşı kabul edilecektir.

Kanun doğumla vatandaşlığı kazanmak ile ilgili bazı hususları da ayrıca belirtmiştir:

  • Çocuğun babası Türkmenistan vatandaşı ise, annesi ise vatansız ise, çocuk nerede doğduğuna bakılmaksızın Türkmenistan’ın vatandaşı kabul edilecektir.
  • Anne-babası tespit edilemeyen Türkmenistan’ın sınırlarında bulunan çocuk Türkmenistan’da doğulan ve Türkmenistan’ın vatandaşı kabul edilecektir. Bu durumda ileri de anne-babadan biri, vasisi ortaya çıkarsa, işbu kanun hükümlerine uygun olarak çocuğun vatandaşlığı değiştirilebilir.

 

Not :  www.turkmenlawyer.com tarafından hazırlanan analizimiz devamını yayınlanmaya devam edeceğiz.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

United Nations Games 2026 Officially Opened at the United Nations Headquarters

Delegation of Turkmenistan is participating in the Bonn Conference of the UN Framework Convention on Climate Change

Chairman of the Democratic Party of Turkmenistan paid a working visit to Japan

Two Concerts, One Night, One City: İstanbul hosts more than 140.000 art lovers on the same night

Antalya: The Stage for Global Events in 2026

Explore Türkiye Through Cycling: Curated Routes for Every Rider

Prospects for academic and youth cooperation between Turkmenistan and Georgia were discussed in Tbilisi

Turkmenistan urges stronger support for Afghanistan’s economy and regional connectivity at UN Security Council

Turkmenistan and Georgia aim to strengthen trade and economic ties

Sarah B. Rogers answered the question of Atavatan Media

Meeting of the Deputy Foreign Ministers of Turkmenistan and the Republic of Uzbekistan

High-Level Regional Meeting Dedicated to the 30th Anniversary of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Held in Ashgabat

Meeting Held Between the Minister of Foreign Affairs of Turkmenistan and the Executive Secretary of the CTBTO

Meeting with the IMF Delegation Held at the Ministry of Foreign Affairs of Turkmenistan

Minister of Foreign Affairs of Turkmenistan met with U.S. Under Secretary of State

Central Asian and U.S. Culture Ministers meeting within the C5+1 framework held in Tashkent

A meeting of trade unions from Central Asian countries was held in Geneva

A meeting was held between the Minister of Foreign Affairs of Turkmenistan and the Minister of Culture of the Republic of Azerbaijan

Independence Day of Azerbaijan and Cultural Days of Azerbaijan Celebrated in Turkmenistan

Turkmenistan Seeks to Expand Partnership with US Businesses