GENERAL

Türkmenistan ile Özbekistan Tarihi İpek Yolunu Yeniden Canlandırıyor

Türkmenistan ile Özbekistan Devlet Başkanların katılımıyla Türkmenistan’ın doğusundaki Lebap vilayetinde Orta Asya’nın en büyük nehri olan Amuderya’nın üzerinde kurulan Türkmenabat-Farap Demiryolu ve Karayolu köprüleri hizmete açıldı. Asya ile Avrupa arasında bir köprü hizmete vermeye başlayan Türkmenistan, inşa ettiği ve oluşturduğu ulaştırma koridorları ile dünya ülkelerini birleştiriyor. “Atavatan Türkmenistan” uluslararası dergisinin de takip ettiği açılış törenine, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, bakanlar, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri, büyükelçiler, yabancı ve yerel basın mensupları katıldı.

Tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlanmasına önemli katkı sağlayacak Türkmenabat-Farap demiryolu ve karayolu köprüsü, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov ve Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev’in katılımıyla hizmete açıldı. Özbek Lider, 6-7 Mart tarihlerinde Türkmenistan’a cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Türkmenistan’ın doğusundaki Özbekistan sınırına yakın bulunan Türkmenabat kentinde düzenlenen açılış töreninde konuşan Türkmen Lider, karayolu köprüsünün 1600 metre, demiryolu köprüsünün ise 1750 metre uzunluğunda olduğunu ve her iki projenin uluslararası kalitede inşa edildiğini söyledi. Projeleri gerçekleştiren Ukrayna’nın Altkom şirketine teşekkür eden Devlet Başkanı, Orta Asya toprakları küresel öneme sahip en önemli ulaşım ve transit kavşaklarının biri haline geldiğini kaydetti. Türkmen Lider, bu bölgenin Kuzey-Güney, Doğu-Batı güzergâhında önemli rol oynadığını belirtti.

Türkmen Lider, Amuderya nehri üzerinde inşa edilen köprülerin Asya-Pasifik ülkelerinin yüklerinin Güney Asya ve Hazar Denizi üzerinden Karadeniz, Eğe Denizi aracılığıyla Avrupa, Ortadoğu’ya doğrudan ulaşmasına imkân sağlayacağını ifade etti.

Devlet Başkanı, ayrıca bu projelerin Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ekonomik ilişkilere de ivme kazandıracağını söyledi.

TARİHİ İPEK YOLU CANLANIYOR

Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev ise konuşmasında, bu projelerin Tarihi İpek yolunu yeniden canlandırdığının vurgusunu yaptı. Özbek lider, bu köprülerin Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki dostluğun ve kardeşliğin bir sembolü olduğunu ve iki halkın arasındaki tarihi bağları daha da sağlamlaştıracağını ifade etti.

Konuk Lider, Türkmenistan ulaştırma alanında önemli başarılara imza attığını, yeni karayolların, limanların, havalimanlarının inşasının devam ettiğini, Aşkabat’taki bölgenin önemli havalimanı olan Uluslararası havalimanının hizmete açılmasının önemine değindi.

Daha sonra Liderler açılış kurdelesini keserek, tren binerek, demiryolu köprüsü ile ilk seferi gerçekleştirdi. Liderler ayrıca, karayolu köprüsünün de açılışını gerçekleştirdi.

Demiryolu Köprüsü

Yeni demiryolu köprüsü 1750 metre uzunluğunda gelişmiş teknolojiler kullanılarak inşa edilmiştir. Ağır yük trenlerinin sefer yapabilmesi için köprü inşasında bütün imkânlar kullanılmış. Köprünün altından gemilerin geçebilmesi için imkân sağlanmış. Köprü yapısının açıklığı 18 beton sütunlar için tutuluyor.

Daha önce burada 1901 yılında Rus Çarlığı döneminde inşa edilen demiryolu köprüsü hizmet veriyordu.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Turkmengaz Chairman met with Minister of Energy and Natural Resources of Türkiye in Istanbul

Days of Turkmen Cinema in Georgia

Pakistan’s economic situation has improved: credit goes to Prime Minister and his team says Turkmenistan’s Ambassador

From Bukhara to Turkmenabat: strengthening interregional ties between Uzbekistan and Turkmenistan

Meeting with the Special Envoy on Afghanistan Affairs of the China

Foreign ministers of Turkmenistan and UAE met in Abu Dhabi