GENERAL

Türkmenistan-Almanya Sağlık Forumu, Berlin’de yapıldı

5-6 Mart 2018 tarihlerinde Almanya’nın başkenti Berlin’de 7.Türkmenistan-Almanya Sağlık Forumu gerçekleştirildi. Forum, sağlık sektöründe iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdı.

Bu işbirliği formatı, Türkmenistan’ın sağlık sektörünün ileri seviyelere taşınması, bu alanda ortak projelerin yürütülmesi, Türkmen ve Alman doktorların arasındaki bilgi paylaşımı kapsamında başarılı bir şekilde yürütülüyor.

Bu sene 7’ncisi düzenlenen Türkmenistan-Almanya Sağlık Forumu’nda ortopedi ve fizyoterapi alanındaki konulara daha fazla önem verildi. Türkmenistan ile Almanya’nın sağlık sektöründe söz konusu alanlardaki çalışmalar hakkında raporlar sunuldu. Ortopedik alanındaki son teknolojiler ele alındı.

Sağlık Forumu’na katılan Türkmen heyeti, çeşitli bilgi paylaşımı ve görüş alışverişleri dışında bir dizi sağlık merkezlerini ziyaret etti. Türkmen heyeti, Marzan Travmatoloji kliniğinde ve Otto Bock Tıbbi Teknolojiler Bilim Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

Türkmenistan Sağlık Bakanlığı ile Almanya Federal Sağlık Bakanlığı arasındaki işbirliği anlaşması kapsamında sağlık forumu 2011 yılından bu yana her sene düzenli olarak yapılmaktadır. Türkmenistan sağlık sektörü, Almanya’nın bu alandaki elde ettiği başarılar ile modern bir yapıya kavuştu. Türkmen doktorlar düzenli olarak Alman sağlık merkezlerinde eğitim almaktalar.

Bu sağlık forumunun bir öncekisi Kasım 2016’da Aşkabat’ta yapılmıştı ve bu forumda bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü, özellikle şeker hastalığı, onkrohematolojik ve endokrin hastalıklar karşı mücadele konuları görüşüldü. Ayrıca, antibiyotiklere karşı direnç konusu da ele alınmıştı.

1 Eylül 2017 senesinde Aşkabat’ta Türkmenistan Devlet Başkanı’nın katılımıyla Uluslararası Endokrinoloji ve Cerrahi Merkezi açılmıştı ve açılış törenine Alman profesörleri katılmıştı.

Geçen sene Türkmenistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’nda 30’un üzerinde Alman uzman doktorlar çalışarak, sporculara sağlık hizmeti sunmuştu.

Ýene-de okaň

Ambassador of Turkmenistan Meets with IMF Executive Director

Round Table: Turkmenistan and Georgia – Current Issues of Bilateral Cooperation

Derya Soysal: Makul English to Turkmen Proverbs Book will build a bridge between countries

Azerbaijan–Turkmenistan energy relations discussed

The delegation of Turkmenistan participates in the 82nd session of ESCAP

Turkmen Proverbs Published in English in the United States

Dr.Döwran Orazgylyjov