GENERAL

Türkmen Lideri Putin’e Alabay hediye etti

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Bağımsız Devletler Topluğuna üye ülkelerin Liderler Zirvesi’ne katıldı. Bu zirve öncesinde, Türkmen Lider, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Devlet Başkanı, Rus mevkidaşı Putin’i geçtiğimiz günlerde kutladığı 65.yaş günü ile tebrik ederek, Vepalı isimli Alabay köpeğini hediye etti.

Türkmen Lider, Alabay köpeğinin Türkmen halkının sadık dostu olduğunu belirterek, geçtiğimiz Eylül ayında Aşkabat’ta düzenlenen Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunlarının maskotu olduğunu söyledi.

Devlet Başkanı, Rus mevkidaşı Putin’in ekoloji konularına büyük önem verdiğini, hayvan ve bitki örtüsünün korunmasına özen gösterdiğini belirtti. Türkmen Lider köpeği başından tutarak, yukarıya kaldırdı ve bununla köpeğin karakterine değer verildiğini söyledi. Rus Lider Putin, anlamlı hediye için Türkmen mevkidaşına teşekkür etti ve köpeği sevdi.

Günün ikinci yarısında Karadeniz kıyısındaki Radisson Blu Resort & Congress Centre otelinde Bağımsız Devletler Topluğuna üye ülkelerin Liderler Zirvesi gerçekleştirildi. Toplantıda devlet başkanları, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki işbirliğini daha da güçlendirmenin yollarını görüştüler. Ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini derinleştirmek için görüş alışverişinde bulundu.

Buna ek olarak, BDT ülkeleri cumhurbaşkanları, kültür, eğitim, bilim ve turizm alanlarındaki bağları güçlendirme ve genişletmeyi amaçlayan önemli bazı kararlar aldılar.

Türkmenistan Eş Başkan oldu

BDT Devlet Başkanları Konseyi toplantısı nihai belgelerin imzalanması ile sona erdi. 2018'de Bağımsız Devletler Topluluğu'na Tacikistan başkanlık edecek. Eş Başkanlar Rusya Federasyonu ve Türkmenistan olacak.

Ayrıca, zirvede 2019 yılın Kitap Yılı, 2020 yılın ise – 2.Dünya Savaşında kazanılan Zaferin 75. yıldönümü yılı ilan edildi.

Bir sonraki Liderler zirvesi Ekim 2018’de Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapılacak.  

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

 

Resmi Line Hesabımız

https://line.me/R/ti/p/%40atavatanjournal

Line İD : @atavatanjournal

 Resmi Twitter Hesabımız için

https://twitter.com/AtavatanJournal

Resmi Linkedin Hesabımız için :       

 https://www.linkedin.com/in/atavatan-turkmenistan-journal-91a056134/

Resmi  Facebook Hesabımız için  : 

 https://www.facebook.com/AtavatanTurkmenistanJournal/    

 

Ýene-de okaň

Ashgabat Hosts “Marathon for Peace and Trust” to Celebrate Europe Day and Promote Unity

Ambassador meets with Minister of Justice of Japan

Roman Vassilenko at AIF 2025: “Kazakhstan’s Foreign Policy Is Rooted in Dialogue and Constructive Diplomacy”

Meeting of the Heads of Customs Services of the Member States of the Economic Cooperation Organization

Meeting with a Representative of the Newsweek Information Agency

A Dialogue of Women Leaders of Central Asia took place in Tajikistan