Kitap bizim dostumuzdur

Doğduğumuz andan itibaren eğitim sürecine dâhil olduğumuz yaşantımızda okumak, en etkili ve en kolay öğrenme yöntemi olarak tanımlanabilir. Aslında her şey kitapla başlar. İnsana yol gösteren kitaptır. İlkokulda çok kitap okuyan öğrenciler her zaman her yerde başarılıdır.  Sahip olduğumuz bilgilerin yüzde 60’ını okuyarak elde etmemiz mümkün iken günümüzde gelişmiş ülkelerin toplumlarının okuma alışkanlıklarının kendilerini getirdiği avantajları görüyoruz. Bunun yanında ise geri kalmış toplumların maruz kaldıkları problemlerin büyük bir çoğunluğunun kaynağının eğitimsizlik olduğunu söylemek mümkün. Bu gibi toplumlarda okuyarak bilgi edinmek yerine genellikle faydasız uğraşlarla vakit geçirilir. Oysaki okuma alışkanlığı, toplum gelişmişliğinin ötesinde kişisel gelişim adına mutlaka edinilmesi gerekli olan bir alışkanlıktır.

Okula başladığımız andan itibaren eğitimcilerimiz bize okumanın temellerini öğretmeye başlarlar. Alfabemizi ve her harfin çıkardığı eşsiz sesleri öğreniyoruz. Yakında kelimeler ve tam cümleler okuyabiliriz. Ve bilmeden önce, posterlerden tahıl kutularına basılmış olanlara, filmlerde altyazılara kadar her şeyi okuyoruz.

Ama neden gerçekten okumalıyız? Sokak levhalarını ve yol tariflerini okuyabiliyor, ders kitaplarımızı inceleyebiliyor ve test alabiliyor mu?

Hepimize daha iyi anlamak ve iletişim kurmak için okumamız gerektiği öğretildi. Ancak, okumanın faydaları bunun çok ötesine geçer.

Ne kadar çok okursak, etrafımızdaki dünyayı o kadar çok anlarız. Ve kitap okuduğumuzda, bildiğimiz şeyin ötesinde hayatı o kadar çok keşfederiz. İşte kitap okumanın önemini vurgulayan diğer nedenler.

Kitaplar Bizi Daha İyi Hale Getiriyor

Kitaplar kelime zenginliğimizi geliştirdiğinden, iletişim becerilerimiz gelişir. Okuma, dil becerilerimizi geliştirir ve akıcılığı geliştirir, düşünce ve fikirlerimizi daha iyi ifade etmemizi sağlar.

Kitaplar Bizi Eğitiyor

Kitaplar bilgi için susuzluğumuzu giderir. Kitaplar aracılığıyla, işlerin nasıl çalıştığını öğrenir, farklı kültürleri anlar ve şeylerin tarihini kavrarız. Yeni dilleri, kendimizi nasıl geliştireceğimizi ve hatta bir şeyler nasıl geliştireceğimizi öğrenebiliriz. Doğru kitaplar, daha akıllı, daha keskin, daha yetenekli ve yeni fikirlere daha açık olmamıza yardımcı olan faydalı bilgilerle doludur.

Kitaplar Beynimizin Sağlıklı Olmasını Sağlar

Kitap okurken beynini de egzersiz yaptığını biliyor muydun? Ne kadar çok okursanız, zihninizi o kadar uyarırsınız. Zihinsel uyarım kanın beynimize akmasını sağlar ve Alzheimer gibi hastalıkları önler. Okuduğumuzda, bilişsel işlevimiz ve belleğimiz gelişir. Beyniniz ne kadar sağlıklı olursa, analitik becerilerinize o kadar çok odaklanabilir ve geliştirebilirsiniz.

Kitaplar Stresi Azaltır

Bilim kurgu ve diğer çeşitli romanları veya otobiyografiler olsun, kitaplar gerginliği hafifletmenize ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Kitaplar, kendimizi başka bir dünyaya sokmamıza veya zorlayıcı bulduğumuz bir konuya katılmamıza izin vererek günlük yaşamın stresinden ve endişesinden kaçmamızı sağlar. Ve dünyadaki hemen hemen her konuda bir kitap olduğu için, herkesin onları odaklanmış ve rahat tutacak mükemmel kitabı bulması mümkündür.

Kitaplar Bizi Motive Ediyor

Kitaplar, ihtimallere rağmen kendilerinden bir şeyler yapan insanların hikayeleriyle bize ilham verme ve motive etme gücüne sahiptir. İster kurgusal bir karakterin kahramanları, isterse tarihte dikkat çeken birinin gerçek hayattaki başarıları olsun, kitaplar bizi asla pes etmemeyi, ilerlemeye devam etmeyi ve pozitif kalmamızı teşvik ediyor.

Kitaplar Yaratıcılığı Teşvik Ediyor

Doğru kitap bizi maceralara götürebilir ve yeni toprakları, boyutları ve alternatif evrenleri görselleştirmemize ilham verebilir. Okuma yoluyla hayal gücümüz ateşlenir ve aklımızı yeni olasılıklara açarız. Bilim ve teknoloji üzerine kurgusal olmayan kitaplar bile yaratıcılığımızı harekete geçirme ve yenilikçi ve yaratıcı fikirleri teşvik etme gücüne sahiptir. Yaratıcılıktan bahsetmişken, Progressive Rising Phoenix Press’te düzenli olarak sürekli yeni içerikler ekliyoruz. Misyonumuz, tanıtım, yaratıcı çapraz pazarlama ve orijinal içerik yoluyla başarılı olmaktır. Endüstrinin değiştiğini ve çalışmalarının ve yaptığımız işin sahibi olan yazarlarla ortaklık kurduğunu kabul ediyoruz.

Okumak önemlidir çünkü düşüncelerimizi geliştirir, aklımızı aktif tutarken bize sonsuz bilgi ve okuma dersleri verir. Kitap okumak, öğrenmemize, anlamamıza ve bizi daha akıllı hale getirmemize yardımcı olabilir. Geliştirdiğimiz bilgi, kelime dağarcığı ve düşünme becerilerinden bahsetmiyoruz bile, bugün iyi bir kitap okuyun!

“Bir kitap okumak ve ruminasyon yapmak ve çıkarım yapmak için zaman ayırmak ve hayali işlemeye zaman ayırmak, 30 saniyelik dijital moda girdiğinizde alabileceğiniz kısa küçük bitlerden daha bilişsel olarak zenginleştiricidir”-Ken Pugh (Haskins Laboratuvarları Başkanı)

Okuma Neden Önemlidir?

Kitaplar, bu dünyadaki hiçbir şeye benzemeyen her türlü bilgi, hikâye, düşünce ve duyguyu tutabilir ve saklayabilir. Kelimeler, paragraflar ve okuma kurgusu sizin ve sağlığınız için harika olabilir mi? Kesinlikle olabilir ve zamansız bir eğlence ve bilgi şeklidir. Kitaplar iletişim becerilerimiz gelişir. Okuma, dil becerilerimizi geliştirir ve akıcılığı geliştirir, düşünce ve fikirlerimizi daha iyi ifade etmemizi sağlar.

Aslında, yıllar boyunca okumak kişisel eğlencenin tek biçimiydi ve belki de bu yüzden bu kadar uzun süredir gündemde. Okuma yıllar geçmiştir ve neyse ki kitap okumanın faydaları kitaplarla birlikte sağ kalmıştır. Öyleyse neden okumak senin için iyi?
Okuma birçok insan için çok eğlencelidir, ancak aynı zamanda zihinsel sağlığınız için düşünme ve anlama şeklinde birçok faydası vardır. Kelimeler ve hikâyeye odaklanarak, beyninizi ve bilişsel işlevlerinizi uyarır. Bu özellikle ilkokulda öğretmek için iyidir. Zihnin bu keskinleşmesi, nihayetinde önemli bir şeye odaklanırken odağınızı artıracaktır. İlkokul öğrencileri bu zihinsel uyarımdan çok yararlanabilecekleri yaştadır. Düzenli okuma sadece eleştirel düşünmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda beyin işlevinizi de geliştirir. Her gün kas çalışırken ne olacağını düşünün. Bu kas büyür ve eskisinden çok daha güçlü hale gelir. Kitap okumak aklınız için de aynı şekilde çalışır. Bugün Alzheimer hastalığından kaç kişinin etkilendiğini düşünün. Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını azaltır. Okumak sadece eleştirel düşünmene yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda beyin işlevini de geliştirir

Kitap okurken, tam olarak anlamadığınız ve hatta tanımadığınız birkaç kelimeyle karşılaşabilirsiniz. Bu karışıklık, kelimeyi aramanıza ve tanımı keşfetmenize neden olabilir. Çünkü kelimeyi bilmiyorsunuz, başlangıç ​​olarak, tanımı arama eylemi beyninizin bu yeni ve heyecan verici kelimeyi, yani kelime genişlemesini tutmasına yardımcı olur. İlk okumayı öğrendiğinizden beri kelime dağarcığınızın ne kadar ilerlediğini düşünün. Artık okuma alışkanlıklarınıza ilk başladığınızdan daha akıllı ses getiren birçok yeni kelime biliyorsunuz. Bu size fayda sağlamak için ne yapar? Birkaç günlük düzenli okuma ve anlamadığınız yeni kelimeler aradıktan sonra, kelime bilginiz her seferinde bir kelimeyi genişletmeye başlayacak ve dil becerileri gelişecektir. Her gün okursanız kelimeler ve deyimler, beyninizi kitap okumadan hiç öğrenemeyeceğiniz yeni bir sözcük dağarcığıyla doldurun. Bu çalışma Oregon Üniversitesi tarafından kanıtlanmıştır. Kitaplar günlük yaşamınıza neşe getirebilir. Okuma eylemi hem zihinsel hem de fiziksel sağlığa büyük fayda sağlar, ancak gününüzü de aydınlatabilir. Bazen günler stresli ve endişe verici olabilir, ancak geceleri uzanıp iyi bir kitapla kıvrıldığınızda, ruhlarınızı bu stres ve endişeyle birlikte kaldırır. Ya da belki güne ya da sabahı sevdiğiniz bir kitapla işe başlayın.

Erken kalkmayı seviyorsanız, gününüze biraz hafif bir okuma ile başlamalısınız. Gününüz biraz daha parlak olacak ve rahat nefes alabilirsiniz. Etrafınızdaki şeylerin tadını çıkarabilmeniz için kitapların omuzlarınızdan biraz ağırlık almasına izin verin. Kendinize birkaç dakika ayırın ve okuyun.

Sonuç

Artık her şey kolaylaştırıldı ve kitap okumak için zor değil. İstediğimiz kitaplara kolay yola erişe biliyoruz ve istediğimiz kitapları evimizde rahat rahat okuya biliriz. Çünkü dijital ortama geldi ve her şehirde kütüphane evlerini bula biliriz. Okullarımızın kütüphaneleri var onlardan istediğimiz kitapları alıyoruz. Bir kitap okumak ve ruminasyon yapmak ve çıkarım yapmak için zaman ayırmak ve hayali işlemeye zaman ayırmak, 30 saniyelik dijital moda girdiğinizde alabileceğiniz kısa küçük bitlerden daha bilişsel olarak zenginleştiricidir. ” – Ken Pugh (Haskins Laboratuvarları Başkanı)

 

Gülşat Davıdova,

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğrencisi

Ýene-de okaň

Get your retail therapy in İstanbul, where culture meets style.

Ata Watan Eserleri

Days of Turkmen Cinema in Georgia

During their visit to Qatar, delegates from Turkmenistan’s Ministry of Education engaged in fruitful discussions with their Qatari counterparts

Deligation from Turkmenistan Participates in the Forum of Rectors of Central Asian Universities

A Successfully Organized Event by ALSA: LL.M. Careers and J.D. Transfer Panel Attracts Significant Interest

Pakistan’s economic situation has improved: credit goes to Prime Minister and his team says Turkmenistan’s Ambassador

From Bukhara to Turkmenabat: strengthening interregional ties between Uzbekistan and Turkmenistan

Meeting with the Special Envoy on Afghanistan Affairs of the China

Foreign ministers of Turkmenistan and UAE met in Abu Dhabi

Artificial Intelligence: Magtymguly Fragi received education comparable to Harvard, Oxford, and Cambridge

A new enterprise in Turkmenabat produces glycyrrhizic acid from licorice

Made in Uzbekistan Exhibition Opens in Turkmenistan

The Ministry of Education of Turkmenistan and ETF discussed the results of the European educational project DARYA

Youth as Active Contributors to a Safer Future for Turkmenistan

UNDP Hands Over $330,000 Worth of Insulin to Turkmenistan

Astrakhan Region and Turkmenistan will hold a Business forum next year

Korean Culture Week to Highlight Traditions in Ashgabat

The Central Asia–China Gas Pipeline: 500+ billion cubic meters of clean energy and millions of tons of reduced emissions

Turkmenistan and China signed a memorandum in the energy sector

The EBRD invested over €333 million in 87 projects in Turkmenistan