GENERAL

BM, Afganistan′daki misyonunu uzattı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, UNAMA olarak bilinen BM Afganistan Yardım Misyonunun görev süresinin uzatılmasını kararlaştırdı. 8 Mart 2018 tarihinde Güvenlik Konseyi tarafından 8199. toplantısında kabul edilen 2405’nci Karar kapsamında misyonun görevi 1yıl daha uzatıldı ve Afganistan’ın kalkınmasına önemli katkı sağlayan Türkmenistan’ın girişimiyle hayata geçirilmekte olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı, diğer ulaştırma projelerine destek açıklamalarında bulunuldu.

Bu akabinde, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov ile Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin arasında telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Türkmen Lider, Afgan mevkidaşını BM misyonunun Afganistan’daki görev süresinin uzatılması ile tebrik etti.

Türkmenistan’ın Afgan halkının güvenilir ortağı ve yakın dostu olduğunu kaydeden Türkmen Lider, bunun BM tarafından kabul edilen kararla daha da perçinleştiğini belirtti.

Liderler iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği değerlendirdi ve mevcut işbirliği düzeyinden memnun kaldıklarını açıkladı. Afgan Cumhurbaşkanı Gani, Türkmen Lideri’ne dostluk, iyi komşuluk ve ülkede barışın sağlanması ve Afgan halkına reel yardımların yapılması yönündeki çabalarından dolayı teşekkür etti. Gani, TAPİ ve diğer ulaştırma ve iletişim projelerinin Afganistan’daki durumun iyileştirilmesine ve bölgede sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmanın meydana gelmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Liderler, 23 Şubat 2018 tarihindeki Türkmenistan’ın Mari vilayeti ve Afganistan’ın Herat kentindeki TAPİ projesinin 2.etabının temelinin atılması, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik ve fiber optik hatlarının inşasına başlanması, Serhetabat-Turgundi demir yolunun hizmete açılması gibi projelerin jeopolitik ve jeoekonomik açıdan büyük öneme sahip olduğunu ifade ettiler.

Türkmen Lider, bundan sonra da Afganistan’ın kalkınmasına yardım etmeyi devam ettireceklerini kaydederek, mevkidaşı Gani’ye iki ülke münasebetlerinin geliştirilmesine yaptığı katkılarından dolayı teşekkür etti.

Liderler ülkelerin ilgi alanına giren uluslararası konuları da görüştü.

BM Güvenlik Kurulu’nun 2405’nolu Kararı’nın 41.maddesinde Türkmenistan’ın Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması, ülkenin ekonomik açıdan iyileştirilmesi, Afgan halkının sosyal şartlarının iyileştirilmesi yönündeki ileri sürdüğü projelere destek verildiği yönündeki açıklamalar yer aldı. Bu açıklamalarda bölgesel süreci güçlendirmek için daha fazla çaba gösterilmesinin memnuniyetle karşılandığı ve teşvik edildiği ifade edildi.

Bu bağlamda, Türkmenistan-Afganistan Pakistan-Hindistan (TAPI) doğal gaz boru hattı projesi, Orta Asya Güney Asya Elektrik İletim ve Ticaret Projesi (CASA-1000) gibi inisiyatif ve bölgesel kalkınma projeleri, Afganistan, Hindistan ve İran İslam Cumhuriyeti, Lapis Lazuli Transit, Ticaret ve Ulaştırma Güzergah anlaşması ve Türkmenistan-Akina ve Herat-Khawaf demiryolu projeleri sayesinde konsolosluk vize işbirliğinin genişletildiği, iş seyahatlerinin kolaylaştırıldığı, ticaretin genişletildiği, yabancı yatırımların artırıldığını, Afganistan ve bölgedeki sürdürülebilir ekonomik büyümenin teşvik edildiği belirtildi.

Ayrıca, BM Güvenlik Kurulu’nun kararında 14-15 Kasım 2017 tarihinde Aşkabat’ta düzenlenen Afganistan İçin Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı” RECCA'nın 7. Toplantısının sonuçlarına yer verildi. Bu toplantıda, Lapis Lazuli Transit, Ticaret ve Ulaştırma Güzergah anlaşması imzalanmıştı.

Ýene-de okaň

A book of condolences opened at the Azerbaijani Embassy in Turkmenistan

Russia and Pakistan to launch freight rail link through Central Asia

Ata Watan Eserleri

China-Kazakhstan-Turkmenistan-Iran Corridor Sees 31% Traffic Growth

Win 1000 Manats for the Word of the Year: Presented by Makul Sözlük

New Building of Kazakhstan’s Consulate Opens in Turkmenbashi

Turkmen-Japanese Economic Cooperation Deepens in Green Energy and Sustainable Infrastructure