GENERAL

Türkmen ve Güney Kore Lideri, Orta Asya’nın en büyük polimer tesisini gezdi

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in Orta Asya ziyareti kapsamında  16-18 Nisan tarihlerinde Türkmenistan’da devlet ziyaretinde bulundu. Göreve geldikten sonra çıktığı ilk Orta Asya ziyaretinin Türkmenistan’dan başlamaktan büyük bir memnuniyet duyan Cumhurbaşkanı Moon, Türkmenistan ziyaretinden büyük mutluluk duyarak ayrıldı.

Aşkabat’ta gerçekleştirilen üst düzey görüşmelerde başta enerji olmak üzere sanayi, bilgi teknolojisi özellikle 5G ağı, sağlık, eğitim, tarım ve ticaret alanlarında 30’a yakın işbirliği anlaşması imzalandı.

Ziyaretin son gününde Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov ile Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Türkmenistan’ın batısındaki Türkmenbaşı şehrine yakın bir bölgede Kıyanlı kasabasında Güney Koreli şirketlerin katılımıyla inşa edilecek ve geçen sene Ekim ayında hizmete açılan Hazar bölgesinin en büyük polimer tesisini ziyaret etti.

Bu devasa petrokimya tesisi, Türkmengaz Devlet Kurumu’nun siparişi üzerine TOYO Engineering Corporation (Japonya)'nın katılımıyla LG International Corp ve Hyundai Engineering (Kore Cumhuriyeti) tarafından inşa edildi.

Ultra modern kompleksin üretim kapasitesi yılda 5 milyar metreküp doğal gazın işlenmesini sağlıyor ve böylece 386 bin ton yüksek yoğunluklu polietilen, 81 bin ton polipropilen üretiyor. Bu ürünün üretiminde kullanılan doğal gaz etan ve propan bileşiminden çıkarıldıktan sonra kalan 4,5 milyar metreküp pazarlanabilir gaz, yakıt olarak kullanılmak üzere gaz boru sistemine gönderiliyor.

Polimer tesisini ziyaret eden Liderler, burada tören için hazırlanan kapalı alana geldi. Alanda tesis hakkında sinevizyon gösterisi yapıldı. Polimer tesisinin ve Hyundai Engineering şirketi yetkilisi Liderlere bilgi verdi.

Dünyanın da en büyük polimer tesislerinin birisi olan bu projede büyüklü küçüklü 120 Kore şirketi faaliyet gösterdi. İnşaat çalışmalarının en yoğun olduğu dönemde tesiste 13 bin kişi çalıştı. 2014 yılında temeli atılan tesis, 4 yıldan sonra 2018 yılında hizmete açıldı ve Türkmengaz Devlet Kurumu’na devredildi. Şu anda, Hyundai Engineering, tesisin güvenilir çalışmasını sağlamak için danışmanlık hizmetleri vermektedir. Tesiste 7 tip polietilen ve 5 tip polipropilen üretmektedir.

Son on yılda, dünyada çeşitli nedenlerden dolayı polipropilen ve polietilen talebi sürekli artmaktadır. Bu polimerler kolayca işlenir, benzersiz özelliklere sahiptir – hafiflik, dayanıklılık, yüksek sıcaklıklara direnç, yenilikçi teknolojiler sayesinde uygulamalarında gittikçe daha fazla yeni alan ürün haline dönüştü.

Törende konuşan Türkmen Lider, polietilen ve polipropilen üretimi için inşa edilen petrokimya kompleksinin Türkmenistan ve Güney Kore arasındaki yakın işbirliğinin ve sağlam dostluğunun güçlenmesinin bir yansıması olduğunu ifade etti. Devlet Başkanı, bölgede bu tür dev gaz işleme tesisinin olmadığını dile getirdi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği tarihinde yeni bir sayfa haline gelen Kiyanly'deki gaz kimyasal kompleksini ziyaret etmekten çok memnun olduğunu dile getirdi.

Daha sonra Liderler tesisin çalışanları ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Liderler, çalışanlar ile sohbet ettikten sonra burada üretilen polimer ürünlerinden üretilecek ürünlerin sergisini gezdi. Ardından Devlet Başkanları Avaza turizm bölgesini ziyaret etti. Sonrasında Güney Kore Cumhurbaşkanı Türkmenistan ziyaretini tamamlayarak, Orta Asya turunun ikinci ayağı olan Özbekistan’a gitti. Daha sonra Kazakistan’ı ziyaret edecek.

Ýene-de okaň

President of Turkmenistan receives head of Islamic Development Bank

Investments of Turkmenistan in Afghanistan exceed USD 1.5 Billion

Turkmenistan and UAE: educational relations strengthened

Iran holds talks with Russia, Turkmenistan on gas cooperation

Trade turnover between Turkmenistan and Bulgaria grew by 600%

On the visit of the Turkmen delegation to the Republic of Austria