GENERAL

Orta Asya bölgesi Asya’nın önemli ulaşım merkezine dönüşüyor

Türkmenistan’ın girişimiyle Orta Asya bölgesi Asya kıtasının önemli ulaşım ve transit geçiş kavşaklarının biri haline dönüyor. Geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Türkmenabat-Farap demiryol ve karayolu köprüleri, Tarihi İpek yolunun yeniden canlanmasına ve Türkmenistan’ın ulaşım altyapısının önemli ayaklarının birini teşkil edecek.

Demiryol köprüsü 1750 metre uzunluğunda olup, Amuderya nehrinin güçlü akıntılarına karşı dayanıklı bir şekilde inşa edildi. Uluslararası standartlarda inşa edilen köprünün altından gemilerin geçmesi için imkan oluşturuldu.

Karayolu köprüsünün uzunluğu ise 1600 metredir. Köprünün inşasında Orta Asya bölgesinde daha önce kullanılmamış teknolojiler kullanıldı. Karayolu köprüsü yük kapasitesi, hız ve yüksek deprem direnci gibi karakteristik özellikleriyle de ön plana çıktı. Köprü Richter ölçeğine göre, 9 şiddetindeki depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmiştir.

Türkmenistan’da bu projeler dışında da ulaştırma altyapısının yenilenmesi için dev projeler hayata geçirilmektedir.  2009-2016 yıllarında Lebap vilayetinde Amuderya nehri üzerinde Atamurat-Kerkiçi demiryol (1414 m) ve karayolu (1415 m) köprüsü, Seydi-Elcik (1400) karayolu köprüsü inşa edildi. Bunun yanı sıra bu bölgede Atamurat-İmamnazar-Akina uluslararası demiryol hattının 88 kilometresi inşa edildi.  

Bugüne kadar, Türkmenistan demiryollarının toplam uzunluğu 5113 kilometreyi ulaşmıştır.Bunun 1755 kilomteresi bağımsızlık yıllarında inşa edildi. Demiryolların üzerinde toplam 742 köprü inşa edilmiştir. 

Demiryol sektöründe önemli uluslararası projelere imza atıldı. 3 Aralık 2014’de Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı açıldı. 1050 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattın 825 kilometresi Türkmenistan topraklarından geçiyor. Bu proje Avrupa’dan Basra Körfezine olan yolu 600 kilometre azalttı.

Türkmenistan’ın karayolların toplam uzunluğu – 13 bin 737 kilometre, bunun 6 bin 540 kilometresi – ulusal öneme sahip, 2 bin 280 kilometresi – uluslararası öneme sahip. Bu alandaki yatırım projeleri devam etmektedir.

2010 yılında Türkmenbaşı-Aşkabat karayolu üzerinde 31 köprü kuruldu. 2014 yılında Aşkabat-Mari otobanında 12 köprü, Arçman’dan Türkmenbaşı’ya kadar 62 köprü hizmete açıldı. 2015 yılında Mari’den Türkmenabat’a kadar 28 köprü yapılmıştır. 

Başkent Aşkabat’ın da karayolların yenilenmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor. 5.Asya Oyunları’na çok az süre kalması nedeniyle karayollarındaki altyapı çalışmaları hızlandırıldı.

Aşkabat’ın kuzey kısmında Uluslararası yolcu terminali faaliyet gösteriyor. 562 kilometre uzunluğundaki Aşkabat-Türkmenbaşı otobanı inşası devam etmektedir.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Present vectors of Turkmen-Azerbaijani ties discussed

Ashgabat to host Azerbaijan–Turkmenistan Intergovernmental Commission meeting

Al-Nassr and Arkadag Football Clubs are to play historic match

Ata Watan Eserleri

Official Website of the Gurbanguly Berdimuhamedov Charitable Foundation Launched

Presentation of the new book by President of Turkmenistan was held in Romania

Ata Watan Eserleri

Present matters of Turkmen-Pakistani relations were discussed