GENERAL

ECO Ulaştırma ve Haberleşme Bakanları Avaza toplantısı

Hazar Denizi’nin kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) Ulaştırma ve Haberleşme Bakanları’nın 9.toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye’yi temsilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.

Ulaştırma ve lojistik alanındaki bölgesel işbirliğinin görüşüldüğü  toplantıya, ECO’ya üye; Azerbaycan, Afganistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Türkmenistan, Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan’dan 70’in üzerinde temsilci katıldı.

Avaza’daki Deniz otelinde yapılan toplantıya, ECO yanı sıra BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP), Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) ve diğer örgütlerin üst düzey yöneticileri katıldı.

Toplantı kapsamında bölgesel ulaştırma ve haberleşme hizmetleri pazarının gelişimi, demiryolu, karayolu ve deniz taşımacılığı ile yük ve yolcu taşımacılığı, sivil havacılık konuları ele alındı.

Taşımacılık ve lojistik alanında altyapı projeleri üzerinde durularak, ECO ülkelerinden geçen ana ulaşım koridorlarının rekabeti ve ticari getirileri konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda konuşmasını İngilizce yapan Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın ulaştırma sektörünün ulusal kalkınma programı kapsamında bütün ulaştırma araçlarının teknik altyapısının sistematik olarak güçlendirildiğini, ülke genelinde havalimanları, demiryolları, otomobil köprülerinin inşa edildiğini belirtti.

Toplantıda, Türkmen Lideri’nin Orta Asya'dan Türkiye'ye bağlantısı olacak karayolu oluşturulması teklifi, Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye, Avrupa-Kafkasya-Asya (TRACECA) ulaşım koridorları üzerinde fikir teatisinde bulunuldu.

ECO Ulaştırma ve Haberleşme Bakanları toplantısı ilgili protokolün kabulü ile son buldu.

1985 yılında kurulan ECO örgütüne 10 ülke üye; Azerbaycan, Afganistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Türkmenistan, Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan. BM ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemci statüsüne sahip olan ECO, Avrupa Birliği başta olmak üzere diğer uluslararası örgütler ile yakında işbirliği yapmaktadır.

 

Ýene-de okaň

Ashgabat Hosts “Marathon for Peace and Trust” to Celebrate Europe Day and Promote Unity

Ambassador meets with Minister of Justice of Japan

Roman Vassilenko at AIF 2025: “Kazakhstan’s Foreign Policy Is Rooted in Dialogue and Constructive Diplomacy”

Meeting of the Heads of Customs Services of the Member States of the Economic Cooperation Organization

Meeting with a Representative of the Newsweek Information Agency

A Dialogue of Women Leaders of Central Asia took place in Tajikistan