GENERAL

Ana gündem – enerji güvenliği

Gelecek için sürdürülebilir kalkınma için enerji güvenliği ve enerji kaynaklarının dünya piyasasına istikrarlı transiti, Türkmenistan’ın dönem başkanlığında ve ev sahipliğinde düzenlenen 28.Uluslararası Enerji Şartı Konferansı’nın gündemini oluşturdu. Geçen sene Tokyo’da düzenlenen 27.Enerji Şartı Konferansı’nda Türkmenistan, 2017 yılı için bu saygın uluslararası örgütün dönem başkanlığına seçilmişti.

Bu kapsamda 2017 yılı boyunca Türkmenistan’ın başkanlığında enerji güvenliği konuları üzerine uluslararası düzeyde görüşmeler gerçekleştirildi. Son olarak, 50 civarında ülkeden 200 heyetin katılımıyla 28.Enerji Şartı Konferansı gerçekleştirildi. Aşkabat’taki Oğuzkent otelinde düzenlenen konferansa, 12 uluslararası örgüt temsilcileri, 14 dev enerji şirketi yetkilileri yanı sıra çok sayıda davetli ve yabancı basın mensupları katıldı.

Atavatan Türkmenistan dergisinin de iştirak ettiği konferansta, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri (AGİT) Tomas Greminger, petrolgazdan sorumlu Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Maksat Babayev, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mikheil Janalidze ve diğer ülkelerden gelen bakanlar, bakan yardımcıları, heyet başkanları birer konuşma yaptı.

Petrolgazdan sorumlu Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Maksat Babayev yaptığı konuşmasında, Türkmenistan dünyada büyük enerji potansiyeline sahip olmakla birlikte, üretici, transit geçirici ve tüketici ülkelerin menfaatlerini eşit tutmaya dayalı adil ilkelerde kurulmuş küresel enerji güvenliğinin istikrarlı yapısını oluşturmaya çalıştığını kaydetti. Türkmen yetkili, BM Genel Kurulu oturumlarında Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov’un Türkmenistan’ın enerji politikasının özelliklerini ayrıntılı olarak belirtiğini ve bu politika kapsamında enerji kaynaklarının dünya pazarlarına düzenli ve güvenli bir biçimde gönderilmesini sağlamaya yönelik yeni uluslararası-hukuk altyapısını oluşturması öngörüldüğünü ifade etti.

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mikheil Janalidze, Türkmenistan’ın enerji politikasını desteklediklerini kaydetti. Enerji güvenliğinin önemine değinen Gürcü Bakan, bölgenin enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınmasına katkı sağlayacak TANAP, TAP ve diğer doğalgaz boru hatlarının Türkmenistan için de büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

AGİT Genel Sekreteri seçildikten sonra Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Tomas Greminger, Türkmenistan’ın enerji güvenliğinin sağlanması, enerji kaynaklarının istikrarlı ve güvenli bir şekilde dünya piyasalarına ulaştırılması yönündeki çabalarından haberli olduklarını ve bu yöndeki girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler düzeyinde 2 defa önemli Kararın aldığına dikkat çekti.

Bu arada, 2018 yılında Enerji Şartı Konferansı’na Romanya dönem başkanlığını yapacak. Avrupa Birliği ülkelerinden ilk defa bir ülke dönem başkanlığına üslenecek.

Türkmenistan’ın Enerji Yatırımı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, enerji kaynaklarının dünya pazarlarının büyümesine yönelik önemli konuların görüşüldüğü, yeni teknolojilerin geliştirilmesinin ve kurulmasının, küresel seviyede petrol ve doğalgaz sektörünün büyüme yollarının değerlendirildiği uluslararası rekabet merkezine dönüşmektedir. Günümüzde, dünya enerjisini koordine etme konusunda küresel hukuk sisteminin stratejisini oluşturma konularına anlaşmaya dayalı olan yaklaşımları hazırlamaya yönelik çok yönlü görüşmeler yeni gelişme kaydetmektedir.

Doğalgaz kaynakları bakımında dünyada 4.sırada bulunan Türkmenistan, petrol gaz, elektrik enerjisi ve petrokimya sektörlerinin geliştirilmesine önem vermektedir. Geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen Türkmenistan Yaşlılar Konseyi’nde 2018-2024 yılları için yeni Sosyo-ekonomik Kalkınma Programı onaylandı. Önümüzdeki 7 yıl içerisinde enerji sektöründe 45 milyar dolar civarında yatırım yapılması öngörülmektedir. Hammaddesi doğalgaz olan ve dünya pazarında büyük rağbet gören çeşitli ürünlerin üretileceği petrokimya tesisleri inşa edilecek. Elektrik üretimi 30,9 milyar kilovat/saate çıkarılacak. 2017 yılıyla kıyaslandığında yüzde 29,5 oranında artış yaşanacak. Elektrik enerji sektörüne 2024 yılına kadar 12,8 milyar manat yatırım yapılarak, ihracattaki artış yüzde 9,3 oranında artarak, 3,5 milyar kilovat/saate çıkacak. 

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

 

Resmi Line Hesabımız

https://line.me/R/ti/p/%40atavatanjournal

Line İD : @atavatanjournal

 Resmi Twitter Hesabımız için

https://twitter.com/AtavatanJournal

Resmi Linkedin Hesabımız için :       

 https://www.linkedin.com/in/atavatan-turkmenistan-journal-91a056134/

Resmi  Facebook Hesabımız için  : 

 https://www.facebook.com/AtavatanTurkmenistanJournal/    

Ýene-de okaň

A book of condolences opened at the Azerbaijani Embassy in Turkmenistan

Russia and Pakistan to launch freight rail link through Central Asia

Ata Watan Eserleri

China-Kazakhstan-Turkmenistan-Iran Corridor Sees 31% Traffic Growth

Win 1000 Manats for the Word of the Year: Presented by Makul Sözlük

New Building of Kazakhstan’s Consulate Opens in Turkmenbashi

Turkmen-Japanese Economic Cooperation Deepens in Green Energy and Sustainable Infrastructure