GENERAL

Afganistan’da Kalıcı Barış Bölgesel Entegrasyon ile Sağlanacak

Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması ve ülkenin ekonomik açıdan kalkınması amacıyla 2011 yılında İstanbul’da düzenlenen konferans ile başlayan İstanbul Süreci ile Afganistan ve çevresinde istikrarın sağlanması amaçlanıyor. Bu bağlamda, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta İstanbul Süreci kapsamında Bölgesel altyapılar konulu bölgesel teknik grubun toplantısı gerçekleştirildi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) beraber organize ettiği toplantıya, başta Türkiye olmak üzere ABD, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan gibi birçok ülkeden heyet katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkmenistan Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Vepa Haciyev, uluslararası toplumun atacağı adımlar sayesinde Afganistan’da oluşan pozitif atmosferin devam etmesini istediğimizi kaydederek, Türkmenistan’ın Afganistan’a her platformda destek vermeyi sürdüreceğini kaydetti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov her platformda dile getirdiği gibi Afganistan’daki sorunların politik süreç ile çözülmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Yardımcısı Haciyev, Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması için ülkenin bölgesel entegrasyon içerisinde olması gerektiğinin önemine değindi.

Türkmen yetkili ayrıca, Afganistan’daki güvenliğin ekonomik işbirliği ile sağlanacağını söyleyerek, bunun için uluslararası işbirliğinin önemli olduğunu belirtti. Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev, Türkmenistan’ın Afganistan’a destek vermek amacıyla  demiryolu, doğalgaz ve elektrik hattı gibi birçok projeleri hayata geçirdiğini ve Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu projesinin bitmek üzere olduğunu belirtti.

Türkmen Bakan Yardımcısı, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz hattı, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattı, Türkmen elektriğinin ucuz fiyattan Afganistan’a ulaştırılmasını sağlayan elektrik hattı projelerinin hem bölge ülkeleri hem de bölgesel güvenliğin sağlanması açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Toplantıda, Türkmenistan’ın Afganistan’ın da aralarında bulunduğu bölgesel projelerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Ayrıca, toplantıda yapılan sunumlarda Afganistan’da barış ve istikrarı hedefleyen projelerin devam ettirilmesinin hayati önem arz ettiğini ifade ettiler.

 

Ýene-de okaň

Turkmenistan strengthens legal restrictions on cotton work for minors under 18

Ata Watan Eserleri

The visit of the delegation of the Mejlis of Turkmenistan to Qatar aimed at strengthening inter-parliamentary ties

National Leader of the Turkmen people met with Chairman of Euronews

Accreditation of journalists and opening of the office:Turkmenistan and Euronews discuss cooperation prospects

Afghanistan and Turkmenistan Strengthen Railway Cooperation: Important MoUs Signed

Ashgabat medical centers awarded the prestigious German design award