GENERAL

ABD, Orta Asya ülkeleri ile işbirliğini arttıracak

Washington’da ABD-Tacikistan Ticaret Konseyi girişimiyle Baker McKenzie şirketi ile birlikte “Orta Asya'da İş Yapmak” başlıklı bir panel düzenlendi. Panele Orta Asya ülkeleri ve Afganistan’ın Washington Büyükelçileri, üst düzey ABD hükümet yetkilileri, iş ve düşünce kuruluşları temsilcileri katıldı.

Özbekistan ve Tacikistan basınlarında yer alan habere göre, panelde Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, USAID (ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı), OPIC (Özel Dış Yatırım Şirketi), Dünya Bankası, ADB, UNDP, Boeing, Chevron, BP, ExxonMobil, GE temsilcilerinin yer alması, ABD tarafından Orta Asya’ya yönelik ilginin daha fazla olduğunu göstermektedir.

Katılımcılar, ülkelerinin ticari ve yatırım fırsatlarını sundu ve hükümetlerin ticaret ve yatırım alanında aldığı önlemler hakkında bilgi verdi.

Türkmenistan diplomatik temsilcisi konuşmasında, Türkmen-Amerikan ticaret ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarına yönelik açıklamada bulundu. Türkmen Büyükelçi, bağımsızlıktan bu yana, Türkmenistan petrolgaz, kimya endüstrileri, bilgisayar teknolojisi, tarım, ulaştırma, lojistik ve enerji alanlarında ABD ile verimli bir işbirliği içerisinde olduğunu, Boeing, General Electric, John Deere, Microsoft, Caterpillar, Coca-Cola gibi dünyaca ünlü şirketlerin Türkmen pazarında başarıyla faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Ayrıca, 2008 yılında kurulan Türkmenistan-ABD İş Konseyi ile birlikte Türkmenistan ile ABD arasındaki ekonomik işbirliğinde yeni bir gelişme süreci başladığı ifade edildi. Geçen seneye yönelik bilgiler kapsamında Türkmenistan’da Amerikan şirketlerinin katılımıyla 2,5 milyar dolar tutarında 156 projenin tescil edildiği ifade edildi.

Bilgilendirme panelinde Orta Asya’nın bir kez daha Avrupa’yı Asya’ya bağlayan Büyük İpek Yolu’nun mevcut ticaret yollarını yenileyerek önemli bir bölge içi ticaret merkezi haline geldiği vurgulandı. Amerikan tarafı, Orta Asya devletleri ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin derinleşmesinin ve yatırım işbirliğinin geliştirilmesinin şüphesiz halklarının ortak refahına katkıda bulunacağına duyduğu güveni dile getirdi.

Ýene-de okaň

Cooperation Discussed on the “Karabakh” and “Akhal-Teke” Horses

The synchronisation of the development of the Baku and Turkmenbashi ports has been discussed

Turkmen School Students Participate in a STEM Olympiad in Astana

National Leader of the Turkmen People Congratulates President of Azerbaijan and Prime Minister of Armenia on Receiving the “Zayed Award for Human Fraternity”

Olympic Council of Asia Signs Host City Contract for the 2029 Asian Winter Games in Almaty

Turkmenistan and UAE to Develop Economic Cooperation Program